2. 4. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Divisive influencer Andrew Tate and brother to be released from detention  in Romania


Bývalého profesionálneho kickboxera a kontroverzného influencera Andrewa Tatea a jeho brata Tristana prepustia z väzby v Bukurešti a umiestnia do domáceho väzenia. TASR správu prevzala v piatok zo stanice BBC a agentúry AP.
Andrew Tate (36) má britské aj americké občianstvo. Spolu s bratom a dvoma Rumunkami ho zadržali vlani 29. decembra v Rumunsku pre podozrenie z pašovania ľudí, znásilnenia a založenia organizovanej zločineckej skupiny.
Súd minulý týždeň nariadil štvrtýkrát predĺžiť väzbu o ďalších 30 dní. Všetci štyria v piatok uspeli so sťažnosťou proti rozhodnutiu súdu a v domácom väzení zostanú do 29. apríla, uviedla hovorkyňa rumunského Riaditeľstva pre vyšetrovanie organizovanej kriminality a terorizmu (DIICOT) Ramona Bollaová.
Bratia Tateovci a dve Rumunky údajne pašovali, najímali a zneužívali ženy a nútili ich k výrobe pornografie na účel zisku. Zatiaľ identifikovali šesť obetí, ktoré mali sexuálne vykorisťovať. V rámci vyšetrovania spusteného v apríli sa uskutočnili razie na viacerých miestach po celom Rumunsku. Tateovci aj zmienené Rumunky obvinenia popierajú.
Andrew Tate sa pred niekoľkými rokmi spolu s bratom Tristanom presťahoval do Rumunska. Pre svoje mizogýnne výroky (nenávistné voči ženám) mal zakázaný prístup na viacero sociálnych sietí, napríklad na YouTube, Facebook, Instagram aj TikTok. Povolili mu však vrátiť sa na Twitter, na ktorom ho sleduje vyše päť miliónov ľudí, keď ho kúpil americký miliardár Elon Musk. 

                        The Wall Street Journal Logo and symbol, meaning, history, PNG, brand

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) vyzval na vyhostenie ruského veľvyslanca zo Spojených štátov. Ide o reakciu na zadržanie jeho reportéra v Rusku pre obvinenia zo špionáže, informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry AFP.
"Prinajmenšom by sa malo očakávať vyhostenie ruského veľvyslanca v USA ako aj ruských novinárov, ktorí tu pracujú," uviedol denník v komentári zverejnenom vo štvrtok.
"Načasovania zadržania vyzerá ako plánovaná provokácia s cieľom zahanbiť Spojené štáty a zastrašiť zahraničných novinárov, ktorí stále pôsobia v Rusku," uvádza WSJ.
Reportéra WSJ Evana Gershkovicha zadržali v ruskom Jekaterinburgu a vo väzbe v Moskve zostane až do súdneho procesu 29. mája.
Gershkovich je podľa AFP považovaný za prvého zahraničného novinára zadržaného za špionáž v postsovietskom Rusku. Predpokladá sa, že jeho zadržanie ešte viac zvýši napätia medzi Ruskom a Západom v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.
Zadržanie 31-ročného novinára je tiež vážnou eskaláciou zásahu ruských úradov proti médiám. Za obvinenia zo špionáže mu hrozí až 20 rokov väzenia.
Biely dom zadržanie Gershkovicha odsúdil a varoval Američanov pred cestovaním do Ruska. Amerických občanov v Rusku vyzval, aby pre vlastnú bezpečnosť z krajiny odišli.
Znepokojenia nad prenasledovaním novinárov vyjadril aj generálny tajomník OSN António Guterres.

                   File:Nasim-tv.svg - Wikimedia Commons

Iránska štátna televízia vydala ospravedlnenie za to, že odvysielala zábery mladej dvojice, ktorá si dala krátky bozk. V piatok o tom informovali miestne médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.
Akýkoľvek fyzický kontakt medzi mužom a ženou je na oficiálnych televíznych staniciach v tejto islamskej republike zakázaný.
Televízia Nasím orientovaná na zábavu odvysielala vo štvrtok zábery mladého páru, ako sa niekoľko sekúnd bozkáva v parku a práve prechádza okolo skrytej kamery, ktorá nakrúcala kanadský žart pre humoristický program.
Pasáž z tohto programu nazvanom "Fantastická štvorka" sa potom šírila na sociálnych sieťach.
Pár vidieť bozkávať sa asi tri sekundy počas chôdze cez park v iránskom hlavnom meste Teherán.
Televízia Nasím sa vo vyhlásení zverejnenom tlačovou agentúrou ISNA ospravedlnila za "chybu, ktorú spôsobila nedbalosť produkčného tímu". Dodala, že "po prešetrení prípadu rázne zakročí proti osobám zodpovedným za túto nedbalosť".
V roku 2021 sa dvaja moderátori štátnej televízie - manžel a manželka - ospravedlnili za to, že sa v živom vysielaní objímali a vyvolali tým ostrú diskusiu. Obaja povedali, že nevedeli o tom, že sú vo vysielaní. 

                        FBS zadržala v Rusku amerického novinára, hrozí mu až 20 ROKOV väzenia:  Snažil sa písať o...

Americký novinár zadržaný v Rusku pre obvinenia zo špionáže sa možno pokúšal napísať reportáž o žoldnierskej Vagnerovej skupine a hovoriť so zamestnancami jedného z najväčších závodov na výrobu tankov v Rusku.
Pre americkú televíziu NBC News to uviedol ruský novinár Dmitrij Kolezev oboznámený s plánmi zadržaného Evana Gershkovicha, informuje TASR.
Kolezev dodal, že Gershkovich mal pocit, že počas pracovnej cesty ho v Jekaterinburgu sledovali agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Zažil to aj počas služobnej cesty v meste Perm.
Niektorí z agentov údajne zaznamenávali pohyb novinára na kameru a vyvíjali aj nátlak na ľudí, ktoré kontaktoval ako zdroje informácií.
FSB vo vyhlásení k prípadu z tohto týždňa uviedla, že Gershkovich, "konajúc podľa pokynov americkej strany, zbieral informácie o aktivitách jedného z podnikov ruského vojensko-priemyselného komplexu."
Údajne to boli informácie, ktoré sú predmetom štátneho tajomstva. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na brífingu vyhlásil, že americký novinár bol prichytený pri čine.
FSB neposkytla žiadne dôkazy ani ďalšie podrobnosti o tom, kedy bol Gershkovich zadržaný. Neskôr bol predvedený na súd v
Moskve a bol aj formálne zatknutý. Súd nariadil, že Gershkovich bude vo väzbe do 29. mája. Novinár obvinenie zo špionáže odmieta.
Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová označila obvinenia voči Gershkovichovi za "smiešne". Informovala, že ministerstvo zahraničných vecí je v kontakte s denníkom WSJ i novinárovou rodinou.
Denník WSJ vo svojom úvodníku obvinil ruskú vládu, že vzala Gershkovicha ako rukojemníka. Obvinenie zo špionáže označil za "pochybné už na prvý pohľad" a za "vykalkulovanú provokáciu s cieľom zahanbiť USA a zastrašiť zahraničných novinárov, ktorí stále pracujú v Rusku".
NBC News oslovila denník The Wall Street Journal so žiadosťou o komentár, ale noviny zatiaľ neposkytli ďalšie podrobnosti o Gershkovichovom pôsobení v Jekaterinburgu.
Americký reportér plynule hovorí po rusky, v minulosti pracoval ako redaktor agentúry AFP v Moskve a pre spravodajský portál The Moscow Times v anglickom jazyku. Jeho rodina emigrovala z Ruska do USA v čase, keď bol ešte dieťa.
Ak bude Gershkovich usvedčený z trestného činu špionáže, hrozí mu až 20 rokov väzenia.



Copyright  © TASR 2023

                     Vo štvrtok ráno majú poslanci na programe zákon o majetku obcí

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes do druhého čítania neposunuli novelu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie z dielne nezaradeného poslanca Miroslava Kollára (Demokrati). Cieľom bolo posilniť povinnosť orgánov verejnej moci a verejných funkcionárov odpovedať na otázky novinárov. Sankciou za nedodržanie povinnosti by malo byť to, čo už v súčasnosti ustanovuje zákon o priestupkoch pri porušení práva na slobodný prístup k informáciám. „Takýto návrh je odôvodnený skúsenosťami z aplikačnej praxe, keď sa konkrétny orgán verejnej moci rozhodol neodpovedať na otázky vybranej skupiny novinárov, pričom títo novinári nedisponovali rýchlym a účinným prostriedkom nápravy," uviedol predkladateľ v návrhu.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.