3. 4. 2023

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 

                                                                         

Výbuch v Prigožinovej kaviarni zabil známeho prokremeľského blogera - Svet  - Správy - Pravda

  Ruského propagandistu zabila pozlacená soška. Popisujeme jeho cestu z  donbaského vězení do petrohradské kavárny

 

Ruské ministerstvo vnútra v nedeľu potvrdilo, že pri výbuchu v kaviarni v meste Petrohrad zahynul popredný ruský vojenský bloger Vladlen Tatarskij. Zranenia utrpelo 16 osôb, dodalo ministerstvo v statuse na sieti Telegram, z ktorého citovala agentúra AFP.
V oficiálnych správach sa neuvádza, či sa niekto prihlásil k zodpovednosti za výbuch, ku ktorému došlo v nedeľu o 18.13 h miestneho času. K dispozícii nie sú ani žiadne ďalšie podrobnosti - okrem tej, že jeden z hostí kaviarne mal pri sebe "výbušné zariadenie". Ministerstvo dodalo, že na mieste výbuchu pracujú vyšetrovatelia.
Ruské médiá a vojenskí blogeri uviedli, že Tatarskij sa v kaviarni stretol so svojimi čitateľmi, pričom jedna zo žien mu darovala škatuľu so soškou, ktorá zrejme explodovala.
Tatarskij, ktorého občianske meno je Maxim Fomin, má na Telegrame viac ako 500.000 sledovateľov. Ruská tlačová agentúra TASS dodala, že Tatarskij pod rôznymi pseudonymami publikoval textové a videozáznamy z Ukrajiny, ako aj z Kremľa, a bol podporovateľom tzv. špeciálnej vojenskej operácie - vojny rozpútanej ruskou armádou na Ukrajine.
Štyridsaťročný Tatarskij pochádzal z Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, o ktorej Rusko tvrdí, že ju anektovalo. Momentálne je časť tohto územia obsadená ruskými jednotkami.
Petrohradský server Fontanka podľa BBC uvádza, že kaviareň, v ktorej došlo k výbuchu, patrí zakladateľovi žoldnierskej Vagnerovej skupiny a podnikateľovi v gastrosektore Jevgenijovi Prigožinovi. Počas víkendov sa v kaviarni schádzal diskusný klub Kyber Z front.
Agentúra AP informovala, že Kyber Z front, ktorý sa na sociálnych sieťach označuje za "informačné jednotky Ruska", potvrdil, že si kaviareň na nedeľu večer prenajal.
"Došlo k teroristickému útoku. Prijali sme určité bezpečnostné opatrenia, ale žiaľ, nestačili," uviedla skupina na Telegrame.

                              FBS zadržala v Rusku amerického novinára, hrozí mu až 20 ROKOV väzenia:  Snažil sa písať o...

Na "okamžité prepustenie" amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého zadržali tento týždeň v Rusku pre podozrenie zo špionáže, vyzval v nedeľu minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken v telefonáte so svojím ruským rezortným partnerom Sergejov Lavrovom.
TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie hovorcu rezortu diplomacie USA Vedanta Patela.
Blinken vyjadril hlboké znepokojenie Spojených štátov čo sa týka neprijateľnej väzby novinára, ktorý je americkým občanom. Ako dodal jeho hovorca, minister vyzval aj na prepustenie zadržiavaného Američana Paula Whelana.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí na platforme Telegram uviedlo, že telefonát Lavrova s Blinkenom iniciovala americká strana. O budúcom osude novinára denníka The Wall Street Journal (WSJ) rozhodne podľa Lavrova súd. USA by mali podľa jeho slov rešpektovať rozhodnutia ruských úradov. Ako píše agentúra DPA, šéf ruskej diplomacie kritizoval tlak zo strany amerických predstaviteľov a západných médií, ktorí chcú podľa neho tomuto prípadu dodať politický podtext.
Reportér Evan Gershkovich pracuje pre moskovskú pobočku WSJ a ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) ho zadržala vo štvrtok v Jekaterinburgu. Údajne sa tam snažil získať utajované informácie o podniku vojensko-priemyselného komplexu. Americký denník vo štvrtok "dôrazne poprel" obvinenia FSB a požiadal o okamžité prepustenie svojho reportéra. Vo vyšetrovacej väzbe má podľa súdu zostať nateraz do 29. mája. Hrozí mu až 20-ročné väzenie.

 

Copyright  © TASR 2023