6. 4. 2023

Rada pre mediálne služby vyhlásila výberové konanie, voľných je trinásť rozhlasových frekvencií

Rada pre mediálne služby vyhlásila výberové konanie, 

Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online

voľných je trinásť rozhlasových frekvencií



Rada pre mediálne služby vyhlásila 5. apríla 2023 výberové konanie na obsadenie voľných rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie. Výberové konanie vyhlásila podľa zákona na úradnej tabuli vo svojom sídle a na webovej stránke. Uchádzači o jednotlivé frekvencie musia svoju žiadosť podať do 14. hodiny v piatok 12. mája 2023, a to osobne alebo písomne na adrese sídla Rady pre mediálne služby (Palisády 36, 811 06 Bratislava).

Súčasťou výberového konania bude ako zvyčajne verejné vypočutie žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje pokrytie rozšíriť. Verejné vypočutie záujemcov o frekvencie je naplánované na 20. jún 2023. Rovnako ako následné rozhodovanie Rady o prideľovaní frekvencií bude prístupné verejnosti prostredníctvom YouTube kanála Rady pre mediálne služby.

Vo výberovom konaní je zaradených trinásť rozhlasových frekvencií; všetky z dôvodu ich uvoľnenia odňatím na žiadosť predošlého vysielateľa. Frekvencie 87,7 MHz Banská Bystrica, 87,8 MHz Nitra, 91,9 MHz Zlaté Moravce a 104,2 MHz Levice v minulosti využívala spoločnosť D.EXPRES, k.s. pre rádio Melody, frekvenciu 99,5 MHz Prešov pre programovú službu EXPRES. Frekvencie 91,1 MHz Rimavská Sobota, 93,5 MHz Lučenec, 95,3 MHZ Rožňava, 95,8 MHz Žiar nad Hronom, 98,5 MHZ Brezno a 98,5 MHz Tvrdošín vrátil vysielateľ Rádia Mária, spoločnosť Rádio Mária Slovensko, s.r.o. Vysielateľovi Rádio LUMEN, spol. s r.o. Rada na jeho žiadosť odňala frekvenciu 93,2 MHz Snina, na ktorej vysielal programovú službu Rádio Lumen. Poslednou zaradenou frekvenciou je frekvencia 95,7 MHz Košice, ktorú využívala spoločnosť Rádio Vlna, s.r.o. pre rovnomennú rozhlasovú stanicu.

Aktuálne výberové konanie je prvé vyhlásené po nadobudnutí účinnosti nového zákona o mediálnych službách a teda prvé, ktoré vyhlásila Rada pre mediálne služby. Najväčším rozdielom v porovnaní s minulosťou je, že licencie na vysielanie na jednotlivých frekvenciách môže Rada udeliť len držiteľom autorizácie vysielania. Pre potenciálnych nových rozhlasových vysielateľov to znamená, že musia ešte pred samotným prideľovaním frekvencií požiadať Radu včas o udelenie autorizácie vysielania. Na aktuálnych vysielateľov sa táto povinnosť nevzťahuje; rozhodnutie o autorizácii im Rada vydá automaticky na základe doterajších licencií. Príslušné formuláre, ktorými sa môžu záujemcovia uchádzať o pridelenie frekvencií, sú dostupné na webovej stránke Rady pre mediálne služby.