2. 1. 2024

M. Šimkovičová: Kvóty sú inšpiráciou pre podporu celého okruhu umeleckej tvorby

M. Šimkovičová: Kvóty sú inšpiráciou pre 

 


podporu celého okruhu umeleckej tvorby 

Kvóty, ktoré od roku 2016 zabezpečujú zastúpenie slovenskej hudby v domácom rozhlasovom vysielaní, by mohli dostať v budúcnosti podobu univerzálneho nástroja podpory slovenskej kultúry a umenia. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) potvrdila, že jej rezort bude v tejto oblasti iniciatívny.
"Kvóty, okolo ktorých bolo toľko kriku, sa ukázali ako veľmi efektívny nástroj na podporu slovenskej umeleckej tvorby. Preto chceme v tejto oblasti pripraviť komplexnejší návrh tak, aby sa v budúcnosti vzťahovali na celý okruh slovenskej kultúrnej umeleckej tvorby," uviedla ministerka v rozhovore pre TASR s odvolaním sa na aktuálne programové vyhlásenie vlády SR.
Kvóty pre domácu hudobnú tvorbu sú realitou od roku 2016. Minimálny podiel slovenskej hudby vo vysielaní RTVS musí tvoriť 35 percent celkovej hranosti za mesiac, vo vysielaní súkromných rádií je to 25 percent. Minimálne pätinu slovenských pesničiek musia tvoriť novinky, teda skladby, ktoré nie sú staršie ako päť rokov. Napriek snahám o úpravu kvót zostali zachované aj v novom mediálnom zákone, prijatom v roku 2022.

Zdroj: TASR