2. 1. 2024

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Wybory 2023. Bartłomiej Sienkiewicz: W Krakowie są Jędraszewski i Nowak. To  miasto zmieniło się w poligon Kaczyńskiego




Poľský minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz v piatok prostredníctvom príspevku na sociálnych sieťach oznámil, že sa rozhodol dať do likvidácie aj 17 regionálnych staníc Poľského rozhlasu (Polskie Radio). K takémuto opatreniu pristúpil v súlade so snahou novej vlády o odpolitizovanie verejnoprávnych médií, píše TASR podľa agentúry PAP.
"Dnes som sa rozhodol - v rámci pokračovania v skôr začatom procese - dať do likvidácie 17 regionálnych staníc Poľského rozhlasu (Polskie Radio)," oznámil Sienkiewicz na platforme X. PAP približuje, že tým narážal na svoje predošlé rozhodnutie dať do likvidácie poľskú verejnoprávnu televíziu TVP, Poľský rozhlas aj samotnú PAP.
Nová poľská vláda takýmito opatreniami reaguje na minulotýždňové rozhodnutie prezidenta Andrzeja Dudu vetovať návrh budúcoročného štátneho rozpočtu, ktorý pre verejnoprávne médiá vyčlenil tri miliardy zlotých (690 miliónov eur).
Vetovanie rozpočtu zo strany Dudu, ktorý je považovaný za spojenca predošlej vlády vedenej stranou Právo a spravodlivosť (PiS), je podľa PAP vnímané ako snaha pozastaviť financovanie verejnoprávnych médií, ktoré už teraz nie sú pod kontrolou PiS.
Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, prijala minulý týždeň uznesenie, v ktorom vyzvala na obnovenie právneho poriadku a nestrannosti verejnoprávnych médií. Nový minister kultúry následne vymenil šéfov a správne rady verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ako aj tlačovej agentúry PAP. Opozičná strana PiS, z ktorej pochádza práve aj prezident Duda, tento krok ostro kritizovala. Za porušenie ústavy ho označil aj Duda.
Predstavitelia PiS, ktorá v Poľsku vládla predošlých osem rokov, protestovali proti "nezákonnému prevzatiu" verejnoprávnych médií novou vládou v uplynulých dňoch zdržiavaním sa v centrálach týchto médií. PiS najnovšie v piatok zvolala na 11. januára demonštráciu pred Sejmom, informuje agentúra DPA.
"Spoločne budeme protestovať proti zavádzaniu cenzúry zo strany (nového poľského premiéra) Donalda Tuska," uvádza sa vo videu, ktoré v piatok na sociálnej sieti X zverejnil predseda poslaneckého klubu PiS a bývalý minister obrany Mariusz Blaszczak.
Tuskova proeurópska vláda, ktorá sa úradu ujala v polovici decembra, obviňuje verejnoprávne médiá z toho, že za vlády PiS sa v posledných rokoch stali propagandistickými nástrojmi tejto strany. DPA pripomína, že verejnoprávne médiá v tej istej súvislosti kritizovali aj medzinárodné organizácie. 



                                Ruského novinára zbili. Išlo o útok z nenávisti - správy

Ruský novinár otvorene sa hlásiaci k homosexualite Pavel Lobkov v sobotu oznámil, že ho neďaleko parku v centre Moskvy zbili a bol to útok z nenávisti. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.
Lobkov, bývalý moderátor a komentátor ruského nezávislého televízneho kanála Dožď, zverejnil fotografie svojich zranení na Facebooku. Zachytávali jeho zakrvavený nos a ruku.
"Dobitá tvár ´homoša´ zbitého na dvore vo štvrti Patriarchove rybníky," napísal Lobkov v príspevku doplnenom o zábery.
Patriarchove rybníky sú bohatá obytná štvrť Moskvy s veľkým jazerom a parkom, približne 35 minút chôdze od Červeného námestia.
Lobkov neuviedol ďalšie podrobnosti a agentúra AFP nemohla okamžite overiť okolnosti útoku. Novinár o ňom zverejnil príspevok niekedy v sobotu skoro ráno.
Prípad sa stal mesiac po tom, čo ruský Najvyšší súd vyhlásil "medzinárodné hnutie LGBT+" za extrémistické a zakázal jeho činnosť na území Ruska. Organizácie na ochranu ľudských práv varovali, že tento krok súdu môže predchádzať rozsiahlejším tvrdým zásahom proti komunite LGBT+ ľudí.



Tím nemeckej televíznej stanice ZDF bol zasiahnutý počas sobotňajšieho ruského raketového útoku na hotel v ukrajinskom meste Charkov. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.
ZDF v nedeľu oznámila, že jej sedemčlenný tím sa v sobotu nachádzal v hoteli, keď došlo k zásahu tejto budovy raketou. Ukrajinskú prekladateľku zasiahli úlomky a utrpela vážne zranenia. Zranený bol aj bezpečnostný pracovník tímu.
"Je to ďalší útok Ruska na slobodnú tlač. Sme presvedčení, že zranení kolegovia sa rýchlo zotavia," uviedla vo vyjadrení šéfredaktorka ZDF Bettina Schaustenová. Dodala, že ZDF bude vojnu na Ukrajine naďalej spravodajsky pokrývať.
Najmenej 28 ľudí utrpelo v sobotu v Charkove zranenia, keď ruské rakety dopadli na viaceré budovy vrátane hotela, materskej školy, obchodov a reštaurácií. Britský denník The Daily Telegraph na svojej webovej stránke napísal, že išlo o Palace Hotel v centre Charkova.
Ruské ministerstvo obrany útok na hotel v Charkove potvrdilo, píše DPA. Hovorca ministerstva v nedeľu uviedol, že na hotel zaútočili, pretože z jeho priestorov príslušníci ukrajinských tajných služieb plánovali útoky na ruské mesto Belgorod.
Hotel Palace často využívajú zahraniční novinári, pretože je vybavený bunkrom, píše na svojej webovej stránke ZDF. Ruská armáda už viackrát zasiahla hotely v rôznych ukrajinských mestách, v ktorých sa nachádzali zahraniční novinári či pracovníci mimovládnych organizácií.

Copyright  © TASR 2023