1. 1. 2024

RTVS prinesie premiéru exkluzívneho dokumentu Divoká príroda Slovenska


RTVS prinesie premiéru exkluzívneho dokumentu
Trailer Divoká príroda Slovenska s Nigelom Marvenom - YouTube
 
 Divoká príroda Slovenska


RTVS odvysiela 1. januára 2024 o 20.10 h na Dvojke svetovú premiéru výnimočného dokumentárneho filmu o nádhernej prírode Slovenska od renomovaného britského dokumentaristu Nigela Marvena. Tento pútavý film prináša jedinečný pohľad na slovenskú divočinu a jej neopísateľnú krásu.

Nigel Marven je svetoznámy britský tvorca filmov o divokej prírode, scenárista a dobrodruh. Natočil viac ako 150 dokumentárnych filmov a navštívil všetky kontinenty. Známy je svojimi filmami ako Prehistorický park a Putovanie s dinosaurami, ale aj spoluprácou s legendárnym Davidom Attenboroughom. Tentokrát sa vydáva na cestu objavovania Slovenska a jeho prírody a v dokumentárnom filme Divoká príroda Slovenska ukazuje rozmanitosť a jedinečnosť slovenskej fauny a flóry. Dokument prinesie iný pohľad na Slovensko. Predstavuje ho ako skrytý drahokam Európy, v ktorom žije viac ako 370 druhov vtákov, 77 druhov cicavcov, viac ako 2000 druhov rastlín a 29 druhov plazov a obojživelníkov a svojou biodiverzitou môže konkurovať exotickým krajinám sveta.

Zámerom projektu bolo podľa manažéra projektu, koproducenta a kameramana Milan Kánya ponúknuť slovenskému i svetovému publiku pohľad na divočinu v srdci Európy pod vedením skúseného producenta a režiséra: „Myšlienka vznikla pri jeho prvej návšteve, keď tu bol v lete v roku 2021. Keď videl, akú máme krásnu prírodu, sám navrhol, či by sme si vedeli predstaviť urobiť dokumentárny film o Slovensku.“

Diváci budú mať tiež jedinečnú príležitosť nahliadnuť do zákulisia tvorby tohto dokumentu prostredníctvom špeciálneho filmu o filme, ktorý bude odvysielaný hneď po hlavnom dokumente, 1. januára 2024 o 20.55 h . Tento doplnkový film poskytne hlbší pohľad na proces tvorby dokumentu, výzvy, s ktorými sa tvorcovia stretli a výnimočnú prácu, ktorá bola potrebná na zachytenie krásy slovenskej divočiny.

Výnimočný dokument Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom si môžu televízni diváci pozrieť v premiére na Dvojke 1. januára 2024 o 20.10 h a zažijú tak jedinečnú cestu po Slovensku prostredníctvom objektívu jedného z najuznávanejších dokumentaristov súčasnosti.