4. 1. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

His wife won't be happy!' | Jurgen Klopp loses his wedding ring on the  Anfield pitch | Video | Watch TV Show | Sky Sports

Keď tréner futbalistov Liverpoolu Jürgen Klopp zistil, že počas pozápasových osláv víťazstva 4:2 nad Newcastlom United stratil zásnubný prsteň, zalial ho studený pot. Na to, aby lokalizoval šperk v strede ihriska Anfieldu, potreboval bystrý zrak televízneho kameramana.
Nemecký kouč následne prsteň pred kamerou pobozkal a priznal, že mu spadol obrovský kameň zo srdca. "Bol to obrovský šok. Našťastie sa ho podarilo nájsť," citovala Kloppa agentúra AP. Kouč lídra Premier League si uvedomil, že mu niečo chýba, keď sa presúval na tradičnú pozápasovú "ďakovačku" k sektoru domácich priaznivcov. Prehľadal trávnik blízko miesta, kde stál, na pomoc mu prišiel aj správca štadióna.
Napokon sa však podarilo nájsť prsteň až kameramanovi stanice Sky Sports. "Už som ho raz v živote stratil. Vtedy som potreboval pomoc profesionálneho potápača, pretože sa to stalo v mori," priznal Klopp a dodal: "Z času na čas, keď zhodím jedno alebo dve kilá, mi na prstenník nepasuje tak, ako by mal."

Zuzana Čaputová - Zuzana Čaputová updated her cover photo.

Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD), predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a poslanec NR SR Igor Matovič (hnutie Slovensko) viedli v závere minulého roka rebríček počtu fanúšikov na sociálnej sieti. Vyplýva to z analýzy profilov a stránok politikov, ktorú vypracovala Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave, informoval o tom Peter Krajčovič z UCM.
Prezidentka mala na sociálnej sieti Facebook (FB) k 31. decembru 386.000 sledovateľov, na sieti Instagram vyše 480.000. Stránka Pellegriniho na FB mala 326.475 sledovateľov. Najviac nových sledovateľov v roku 2023 získala stránka predsedu vlády, ktorej za rok pribudlo 82.865 nových sledovateľov. Štvrtý najvyšší počet má Matovič, ktorý na FB stále využíva svoj súkromný profil. V roku 2023 mal 272.844 odberateľov.
Najviac, spolu 914 príspevkov na FB, publikovala stránka Pellegriniho. Na stránke podpredsedu NR SR Michala Šimečku (PS) pribudlo 885 a bývalého poslanca NR SR Milana Mazureka (Republika) 784. Najviac videí publikovali stránky Mazureka (360), Pellegriniho (338) a europoslanca Milana Uhríka z Republiky (272). Najväčší počet interakcií však podľa analýzy FMK zaznamenali videá publikované na stránke predsedu vlády, takmer 5,2 milióna.

Terézia Javorská z BBC, špiónka komunistov z Československa

Terézia Javorská, niekdajšia riaditeľka slovenskej sekcie britskej stanice BBC World Service, počas studenej vojny pracovala ako agentka komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Vyplýva to z odtajnených dokumentov z archívov ŠtB, o ktorých informoval britský denník Daily Mail, píše TASR.
Javorskú naverboval československý spravodajský dôstojník po stretnutí na kokteilovej párty v polovici 80. rokov minulého storočia. V správe pre svojich nadriadených v Prahe uviedol, že Javorská má prístup k interným informáciám britských médií aj politickým správam.
Krycie meno Javorskej bolo Vora. Vďaka svojej pozícii v BBC mala prístup k informáciám o zdrojoch novinárov či metódach vysielania o vývoji v Sovietskom zväze a vo východnom bloku. Mala prístup aj ku správam od politických utečencov, ktorí často spolupracovali s BBC.
Do Británie emigrovala v roku 1969. Najskôr pracovala ako au pair a potom vyštudovala na Londýnskej univerzite. Do BBC nastúpila v roku 1976 a postupne sa stala šéfkou československého spravodajstva. Po páde Sovietskeho zväzu viedla slovenskú sekciu až do ukončenia jej vysielania v roku 2005.
Jej bývalí podriadení v BBC svoju šéfku nikdy nepodozrievali, že by bola špiónkou. Spomenuli si však na prípady, kedy často odmietla vysielanie správ kritických voči komunistickému režimu v Československu.
Ide o prvý známy prípad infiltrácie agenta zahraničnej spravodajskej služby do stanice BBC od začiatku studenej vojny, uvádzajú bezpečnostní experti.
Podľa profesora a experta na spravodajské informácie z Buckinghamskej univerzity bola Javorská "veľmi dôležitým prínosom pre komunistov v kritickom období studenej vojny, keď sa Sovietsky zväz snažil udržať si kontrolu nad svojimi satelitnými štátmi".
Podotkol, že zrádzala dôveru ostatných kolegov a disidentov, ktorú mala ako redaktorka BBC a tým ich vystavovala riziku. Podľa dokumentov Javorská súhlasila so zradou svojej novej krajiny (Británie) a kolegov "z ideologických pohnútok a vlasteneckého cítenia", píše Daily Mail
Dnes sedemdesiattriročná Slovenka je už niekoľko rokov pripútaná na lôžko a v kóme po autohavárii, informoval český spravodajský web Hlídací Pes. Daily Mail dodal, že jej rodina sa k informáciám odmietla vyjadriť.
Súčasné vedenie BBC o týchto obvineniach nevedelo, ale bude ich brať vážne. "Všeobecne sa uznáva, že BBC World Service bola kľúčovým zdrojom nestranného spravodajstva počas studenej vojny aj po jej skončení," poznamenal hovorca BBC.

 

 

Copyright  © TASR 2024

 

Parník Willie (1928) | Zaujímavosti - Zaujímavosti | ČSFD.sk

Na prvý film s Myšiakom Mickeym vypršali autorské práva a tvorcovia už uvažujú, ako to využiť. Podľa agentúry AFP sa chystajú najmenej dva hororové filmy, ktoré chcú použiť podobu postavičky z roku 1928. Tá sa prvý raz objavila vo filme Parník Willie.
Spoločnosť Walt Disney, ktorá vlastní práva na rôzne podoby jednej z najznámejších postáv animovaných filmov, už uviedla, že bude pozorne kontrolovať dodržiavanie svojich autorských práv.
Podľa americkej legislatívy autorské práva končia 95 rokov po uvedení filmu. To sa týka snímky Parník Willie, ktorá sa v USA dostala do kín v roku 1928. Od pondelka tak umelci a filmári môžu využívať zábery, kresby a postavy z tohto filmu bez toho, aby museli žiadať povolenie či platiť autorské poplatky spoločnosť Walt Disney.
Nové právne situácie sa rozhodli využiť dvaja filmári pre vytvorenie nízkonákladových hororových filmov. „Chceme sa tým len pobaviť,“ povedal režisér Jamie Bailey, ktorý oznámil vznik hororového filmu Mickey ‚s Mouse Trap (Pasca Myšieka Mickeyho).
Podobný zámer oznámil pre magazín Variety aj režisér Steven LaMorte, ktorý je autorom hororovej snímky The Mean One z roku 2022. Pre svoj nový film však ešte nemá pripravený názov.
Uvoľnenie autorských sa nevzťahuje na podobu známej postavičky z neskorších filmov, pri ktorých ešte nevypršala lehota 95 rokov. Z filmu, ktorý využije materiál z roku 1928, tiež musí byť jasné, že jeho producentom nebolo štúdio Walt Disney.

 

Copyright  © ČTK 2024