9. 10. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Autor: ORCO
Hlavné mesto českej republiky Praha má novú opevnenú budovu s bezpečnostnými prvkami, ktoré asi nemajú obdobu, uvádza internetová stránka iDnes.cz. Už pri vchode do areálu, ktorý od mesta oddeľuje niekoľkometrový dvojitý plot, sú umiestnené ťažké oceľové dvere. Rádio Slobodná Európa (RSE) bude sídliť v pražskej štvrti Strašnice. Vrátnica s nepriestrelnými oknami má klimatizáciu s ventilmi, ktoré ju hermeticky uzavrú ako protiatómový kryt, a vjazd do areálu potom zabezpečia ďalšie dvere a zátarasy. Rádio Slobodná Európa, ktoré financuje americký Kongres, doteraz sídli v budove bývalého Federálneho zhromaždenia v centre Prahy. Po teroristických útokoch na newyorské mrakodrapy sa však sídlo stanice ocitlo na zozname možných teroristických cieľov. Preto okolo stanice postavili betónové zátarasy, ktoré až do dneška obmedzujú chodcov aj dopravu len pár krokov od Václavského námestia. Nová budova RSE je pred dokončením, od novembra sa do nej začne postupne sťahovať aj personál.
Rada predsedov americkej Akadémie filmových umení a vied v utorok rozhodla o zmiernení dlhoročného zákazu filmových reklám počas televízneho prenosu udeľovania Oscarov. Prezentovať sa bude môcť obmedzený počet snímok, ktorých premiéra nebude skôr, ako v posledný aprílový týždeň. Ako v rozhovore pre Daily Variety povedal prezident Akadémie Sid Ganis, v reklamách sa neobjavia žiadne nominované filmy. Prezentovať sa nebudú môcť ani pokračovania alebo prequely súťažiacich filmov. Akadémia zakázala filmové reklamy počas prenosu hneď, ako sa Oscary v roku 1953 dostali do televízie. Zmena by mohla do slávnostného prenosu, ktorý mnohí kritizujú pre zameranie na nezávislé snímky určené úzkemu publiku, vniesť trochu "popcornovej zábavy". Medzi dovtedy nepremietanými spotmi by sa mohli podľa Variety objaviť očakávané budúcoročné novinky, ako napríklad Transformers: Revenge of the Fallen, G.I. Joe, či Terminator Salvation. Sledovanosť udeľovania Oscarov v USA tento rok dosiahla rekordné minimum - 32 miliónov divákov, čo je o 20 percent menej než v roku 2007. Podľa pravidiel, ktoré pre tento účel schválila Akadémia, bude môcť každý distribútor uviesť len jeden svoj spot, pričom môže byť 30 alebo 60-sekundový, no nesmie prezentovať viac ako jeden film. Okrem toho musia mať všetky spoty v prenose premiéru, a nesmú v nich byť použité slová "Oscar" alebo "Academy Award". V každej komerčnej prestávke trojhodinového prenosu premietnu len jeden. Ako povedal Ganis, rada sa otázkou filmových reklám v prenose zaoberala už dlhšie. Na predchádzajúcom stretnutí preto určili komisiu, ktorá mala túto záležitosť preštudovať. Svoje závery prezentovali práve na utorňajšej schôdzke. "Dosť sme o tom rozprávali. Sme oslavou filmov, a tu je možnosť, ako k oslave snímok z predchádzajúceho roka dostať aj tie nové," reagoval Ganis.

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta John McCain prostredníctvom svojej reklamnej kampane opätovne slovne zaútočil na svojho rivala v boji o Biely dom Baracka Obamu. McCainova kampaň ho nazýva "príliš riskantnou" voľbou pre Spojené štáty a poukazuje na Obamove styky s Billom Ayersom, bývalým členom militantnej skupiny Weathermen. Kandidát Demokratickej strany akékoľvek spojenia s Ayersom však odmieta a jeho hovorca označil McCainove výroky za "zúfalé a falošné" útoky na jeho osobu. Weathermen bola organizácia, ktorá násilným spôsobom bojovala proti vietnamskej vojne v 60. a 70. rokoch. Republikáni vo svojej kampani tvrdia, že Ayers a Obama boli priateľmi, ktorí vzájomne spolupracovali dlhé roky a Obamova politická kariéra sa začala v Ayersovej "obývačke". "Amerika hovorí, ´kde je pravda, Barack?´. Barack Obama. Príliš riskantný pre Ameriku," znie ústredné heslo spotu.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Dvoch amerických novinárov, ktorých veľvyslanectvo USA v Libanone nahlásilo ako nezvestných, zadržiavajú v susednej Sýrii pre vstup do krajiny bez víz. Informovali o tom dnes arabské médiá. Televízia al-Džazíra tiež uviedla, že Holli Chmelová (27) a Taylor Luck (23) sú v poriadku. Libanonská televízia LBC priniesla podobnú správu. Zastupiteľstvá USA v Damasku a Bejrúte uviedli, že tieto informácie médií zatiaľ nemôžu potvrdiť. Luck a Chmelová pracujú pre periodikum Jordan Times, ktoré vychádza v anglickom jazyku v jordánskom Ammáne. Americké veľvyslanectvo v Libanone v stredu oznámilo, že naposledy ich videli 1. októbra, keď počas dovolenky v krajine odišli z Bejrútu do severného mesta Tripolis. Následne mali v pláne prejsť cez hranicu do Sýrie a vrátiť sa do Jordánska. V libanonských médiách sa objavili dohady, že dvojicu žurnalistov mohli uniesť na severe krajiny, kde podľa varovaní Sýrie zvyšujú aktivitu islamskí militanti a kde boli v lete libanonskí vojaci dvakrát terčom bombových útokov.

Copyright © TASR 2008