9. 10. 2008

STV NEWS

STV NEWS
Mimoriadne rokovanie Rady Slovenskej televízie (STV) o situácii v STV sa nekonalo. Na zasadnutie, ktoré zvolali šiesti z 15 členov rady, neprišlo potrebných aspoň osem členov rady. Rokovanie iniciované po odchode programovej riaditeľky STV Petry Kolevskej a prepustení vedúcej kontrolingu STV Eleny Šrámkovej sa presunulo na termín riadneho rokovania rady v stredu 15. októbra. Na dnešné zasadnutie boli pozvané obe bývalé členky manažmentu STV. Prišli naň aj členovia parlamentného výboru pre kultúru a médiá - predseda Pavol Abrhan (KDH), podpredseda Dušan Jarjabek (Smer-SD), Rafael Rafaj (SNS) a Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS). Na rokovaní chce predseda Rady STV Bohumír Bobocký počuť najmä stanovisko generálneho riaditeľa STV Štefana Nižňanského k aktuálnej situácii a stanovisko Dozornej komisie STV k primeranosti a opodstatnenosti výšky výrobných nákladov vybraných koprodukčných zmlúv. Očakáva sa, že členov rady budú zaujímať okolnosti a súvislosti prepustenia Kolevskej a Šrámkovej. Témou rokovania rady by tiež mala byť finančná situácia STV. Z informácií Dozornej komisie STV, ktoré odzneli na septembrovom rokovaní rady vyplynulo, že televízii hrozí, že ku koncu tohto roka bude mať na účtoch 640 tisíc korún (21 244 €). Vedenie STV má zároveň problémy s nízkym výberom úhrad za vysielanie (koncesií). Nenaplnili sa totiž vízie ministerstva kultúry a výnos z nových koncesií je pre STV po zavedení "zástrčkového" zákona nižší, ku koncu roka by jej malo chýbať 150 miliónov korún (cca 5 mil. €). STV chce tieto peniaze získať od štátu ako kompenzáciu za dôchodcov, ktorí platia za STV menej. Ministerstvo kultúry už avizovalo, že STV prostriedky nedá, televízia sa má obrátiť na ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. STV dostala od štátu dotáciu takmer 91 miliónov korún (cca 3 mil. €) na tretí športový kanál Trojku začiatkom júna. Generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský v svojom dnešnom stanovisku ubezpečil všetkých zamestnancov aj verejnosť, že STV na konci roka nebude v situácii, že by nemala na mzdy. "Slovenská televízia má výpadok v príjmovej oblasti, ktorý je spôsobený novým zákonom o úhrade za služby verejnosti poskytované STV a SRo. Výdavková oblasť je však v súlade so schváleným rozpočtom pre rok 2008," uviedol šéf STV.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Predseda Rady Slovenskej televízie (STV) Bohumír Bobocký dnes nevylúčil, že ak by padol návrh, hrozilo by generálnemu riaditeľovi STV Štefanovi Nižňanskému odvolanie z funkcie. "Ak padne návrh, nevylučujem," povedal novinárom po tom, čo musel ukončiť mimoriadne rokovanie Rady STV pre nedostatočnú účasť jej členov. Konštatoval, že od nástupu Nižňanského na post šéfa STV rada nemala k dispozícii celý rad dôležitých a zásadných dokumentov a informácií, ktoré by jej umožnili vykonávať riadny dohľad nad činnosťou a hospodárením verejnoprávnej televízie. Bobocký si tiež myslí, že STV sa v súčasnosti nachádza v personálnej, ekonomickej a programovej kríze. Zdôraznil, že smerom k Štefanovi Nižňanskému sa Rada STV pokúša o konštruktívny dialóg. Upozornil však, že sa mu potvrdzuje to, na čo upozornila napríklad aj bývalá programová riaditeľka Petronela Kolevská, že Nižňanský sa spreneveril svojmu projektu a koná úplne v rozpore s tým, čo sľuboval. Na zasadnutie rady prišli aj niektorí členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Koaličný poslanec zo Smeru-SD Dušan Jarjabek si myslí, že medzi radou a vedením STV nastala vojna. "Tento stav nemôže takto pokračovať. Prvýkrát v histórii sa stalo, že riaditeľ STV požiadal o poslanecký prieskum," dodal pre TASR. Jeho opozičný kolega z výboru Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) zase uviedol, že "nie je možné, aby rada, ktorú volil parlament, nebola schopná zísť sa v tak dôležitej otázke, ako je podozrenie z neefektívneho hospodárenia s verejnými financiami". Na stredajšej (8. októbra) mimoriadnej tlačovej konferencii, ktorú zvolalo vedenie STV, riaditeľ Nižňanský oznámil, že podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za únik závažných informácií ekonomického charakteru, personálnych záležitostí a porušenie mlčanlivosti. Chce tiež, aby bol na pôde STV vykonaný prieskum mediálneho výboru a forenzný audit, aby sa zistilo, aké je ekonomické hospodárenie televízie. Bobocký tiež v stredu 8. októbra uviedol, že ho zaujíma, či pracovníci STV dostanú vzhľadom na súčasnú finančnú situáciu televízie na Vianoce výplatu. Manažment STV dnes reagoval, že ide o dezinformácie, ktoré zneisťujú zamestnancov. "Vedenie STV ubezpečuje všetkých zamestnancov aj verejnosť, že k takejto situácii nepríde," uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa televízie Želmíra Habánová. Bobocký však dnes pred novinármi zopakoval, že si myslí, že STV platobná neschopnosť hrozí. Dnešné mimoriadne zasadnutie Rady Slovenskej televízie zvolal jej predseda na podnet siedmich členov. Podstatným bodom mali byť zásadné personálne pohyby vo vedení STV. Rokovanie presunul predseda na stredu 15. októbra.
Copyright © TASR 2008