11. 6. 2009

Art Film Fest NEWS

Art Film Fest NEWS
V Medzinárodnej súťaži hraných filmov 17. ročníka Art Film Festu sa bude o cenu Modrý anjel uchádzať pätnásť filmov z celého sveta. Ani jeden z nich však nie je slovenský. O víťazovi, ktorý získa aj finančnú prémiu 15-tisíc eur, rozhodne päťčlenná medzinárodná porota. Slovensko v nej bude zastupovať herečka, speváčka a cestovateľka Dorota Nvotová. Ďalšími členmi poroty sú maďarská herečka a režisérka Eniko Eszenyi, nemecký kurátor, dramaturg a riaditeľ filmového festivalu Neiße Filmfestival Heiko Fischer, americký kritik a publicista Jay Weissberg a český herec a režisér Jan Kačer. Festival Art Film Fest sa uskutoční od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Otvorí ho nový film Pedra Almodóvara Los Abrazos rotos v hlavnej úlohe s Penélope Cruz. Spolu na festivale premietnu 151 snímok z 43 krajín celého sveta, ktoré budú zaradené do dvanástich programových sekcií.
Po cenu Hercova misia si na 17. Art Film Fest príde britský herec Jeremy Irons a český herec Jaromír Hanzlík. Jeremy Irons sa predstaví na festivale už v piatok 19. júna, keď mu počas slávnostného úvodného ceremoniálu odovzdajú krištáľovú kópiu ceny Hercova misia. Bronzovú plaketu pripevní na Most slávy v Trenčianskych Tepliciach v sobotu 20. júna. Rovnaká povinnosť čaká v piatok 26. júna Jaromíra Hanzlíka. Ocenenie udelia obom hercom za herecký prínos kinematografii. Pri tejto príležitosti premietnu filmy Swannova láska (1984) a Príliš dokonalá podoba (1988) v hlavnej úlohe s Jeremym Ironsom a dokument The Power of the Powerless (Moc bezmocných, 2009), ku ktorému Irons nahovoril komentár. Jaromír Hanzlík si sám vybral film Kočár do Vídně (1966). Známe sú aj mená laureátov ceny Zlatá kamera. Počas úvodného ceremoniálu ju udelia talianskemu scenáristovi Ettoremu Scolovi, ktorý napísal slávnu Tančiareň (1983). Na záver festivalu si príde po Zlatú kameru česká filmárka Věra Chytilová. Z jej dielne premietnu film Kopytem sem, kopytem tam (1988). "Věru Chytilovú som chcel predstaviť aj ako herečku, lebo hrala vo dvoch školských filmoch, jeden sa volá Generál (1960) a druhý Konec jasnovidce (1957)," prezradil Peter Hledík, riaditeľ Hercovej misie a Zlatej kamery. Chytilová mu však striktne zakázala tieto filmy premietať.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.