10. 6. 2009

Hlavne, že ministerstvo vie, čo hovorí

Hlavne, že ministerstvo vie, čo hovorí
Poslankyňa za SDKÚ-DS Magdaléna Vášáryová dnes vyzvala ministra kultúry Mareka Maďariča, aby zverejnil reálnu vizualizáciu projektu mediálneho centra. Spoločné sídlo Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu (SRo), ktoré presadila 20. mája vláda napriek nesúhlasu ministrov za ĽS-HZDS, má za 138 mil. eur vyrásť do štyroch rokov pri novostavbe Slovenského národného divadla v Bratislave. Agentúra SITA oslovila aj rezort kultúry, ktorý prisľúbil reakciu. „Pre verejnoprávne médiá to nie je optimálny projekt,“ povedala novinárom Vášáryová. Pripomenula, že projekt predpokladá vyvlastnenie nehnuteľného majetku verejnoprávnych médií do vlastníctva ministerstva kultúry. „Kto na tom získa, komu to poslúži,“ spýtala sa. Nemyslí, že ide o niekoho zo SNS, uvažuje, že to budú ľudia, ktorí sú spojení so stranou Smer. Projekt si vyžiada zmenu zákonov o STV a SRo. „Účinnosť tohto projektu bude trvať do roku 2037,“ povedala poslankyňa. MK SR podľa nej predpokladá, že v roku 2014, keď sa majú médiá do nového sídla presťahovať, budú mať v dispozícii ročne okolo 143 mil. eur. Developerovi podľa ministerstva financií budú musieť ročne platiť do roku 2037 okolo 33 mil. eur. Vášáryová sa pýta, z čoho a koľko budú platiť občania, ak to nebudú platiť médiá. Spoločné sídlo sa má stavať PPP projektom, terajšia budova STV sa predá, pyramída SRo bude slúžiť pre koncerty a archívy oboch médií. „Do roku 2012 musí prejsť STV na digitálne vysielanie, vynaloží na to stovky miliónov. Kam pôjde technológia dnešnej STV,“ pýta sa Vášáryová, podľa ktorej tiež nie je určené, koľko investícií pôjde do spoločného archívu. Vášáryová tvrdí, že otázky kládla ministrovi aj v parlamentnom výbore pre kultúru a médiá. „Kladiem ich, to je ale hádzanie hrachu o stenu. Minister odpovedá len na to, čo chce alebo útočí osobne,“ reagovala. Podľa nej na projekte získajú developeri a aj ministerstvo kultúry, ktoré bude mať 100-percentnú kontrolu nad majetkom verejnoprávnych médií. Rezort kultúry uvádza ako hlavný argument pre vznik komplexu zastaranosť súčasných sídel STV a SRo. Podľa ministerstva kultúry developerský projekt môže mať aj v kontexte krízy pozitívny vplyv na rast HDP. Projekt má podporiť aj stavebnú výrobu. Minister Maďarič 15. apríla informoval, že projekt centra sa zastavuje. Jeho hovorca Jozef Bednár 19. mája SITA povedal, že "minister kultúry nikdy nehovoril, že je rozhodnutý pozastaviť projekt mediálneho komplexu", ale hovoril o zvážení jeho realizácie "vzhľadom na krízu a výhrady ĽS-HZDS". Výšková budova STV v Mlynskej doline stojí 34 rokov a pyramída SRo na Mýtnej ulici 24 rokov .
Ministerstvo kultúry (MK) považuje dnešnú výzvu poslankyne parlamentu za SDKÚ-DS Magdalény Vášáryovej, aby rezort zverejnil reálnu vizualizáciu projektu mediálneho centra za zvláštnu. Podľa neho to bude možné až vtedy, keď víťaz súťaže vytvorí projekt. "Poslankyňa hovorí o veciach, ktorým nerozumie," uviedol v stanovisku hovorca rezortu Jozef Bednár.Spoločné sídlo Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu (SRo), ktoré presadila 20. mája vláda napriek nesúhlasu ministrov za ĽS-HZDS, má za 138 mil. eur vyrásť do štyroch rokov pri novostavbe Slovenského národného divadla v Bratislave. "STV a SRo získajú budovu rozmermi šitú na mieru, energeticky úspornú a vybavenú modernými technológiami, ktorej náklady budú nižšie," povedal Bednár. Stavať sa má PPP projektom, terajšia budova STV sa predá, pyramída SRo bude slúžiť pre koncerty a archívy oboch médií. Podľa Vášáryovej nebudú verejnoprávne médiá schopné splácať záväzky, ktoré im v súvislosti s projektom vzniknú. "Nevedno, o čo sa Vášáryová opiera pri tvrdení, že verejnoprávne médiá nebudú schopné splácať záväzky," povedal Bednár. Ministerstvo odmieta Vášáryovej tvrdenie, že rozbehnutie projektu výstavby mediálneho komplexu sa vláda snaží realizovať takým rýchlym tempom, že to až vzbudzuje podozrenie. "Projekt sa nepripravuje rýchlym tempom, naopak, postupne, cieľavedome a odborne," reagoval hovorca, ktorý pripomenul, že rezort má od vlády úlohu začať verejné obstarávania výstavby komplexu a jeho technologickej časti. Projekt je jedným z koncepčných riešení na zníženie neúmerne vysokých nákladov spojených s prevádzkou budov STV a SRo, ktoré sú jedným z dôvodov ich deficitného hospodárenia, uviedol Bednár. Dodal, že k problémom verejnoprávnych médií sa rezort nestavia pasívne a alibisticky. "Pripravil projekt, ktorý povedie z dlhodobého hľadiska k redukcii nákladov spojených s prevádzkou STV a SRo," dodal Bednár. Podľa MK môže mať projekt v kontexte krízy pozitívny vplyv aj na rast HDP. Projekt má podporiť aj stavebnú výrobu.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.