30. 7. 2012

TOUR de GR RTVS - Mika

TOUR de GR RTVS - Mika


 Návrat k investigatívnej publicistike, väčšia koprodukcia s verejnoprávnou Českou televíziou (ČT), stabilnejšia programová štruktúra, ale aj väčšia sledovanosť STV. To všetko sú ciele, ktoré chce jeden z neoficiálnych favoritov voľby šéfa RTVS bývalý riaditeľ TV Markíza Václav Mika dosiahnuť v prípade, že mu poslanci vyslovia podporu.
Exriaditeľ Rádia Expres na dnešnom vypočutí kandidátov prízvukoval aj nevyhnutnosť väčšej kvality vysielaného programu. Zmeniť treba podľa neho spravodajstvo a zmenšiť počet repríz. Mika vidí veľký priestor pre zlepšovanie hlavne v televízii. Slovenský rozhlas funguje podľa jeho slov už teraz pomerne stabilne, pozrieť by sa však chcel na Rádio FM v snahe zvýšiť jeho počúvanosť.
Pracovať chce Mika na zlepšení značky verejnoprávneho média a lepšom využití nových médií. Slovenská televízia by sa podľa neho mala zameriavať na typ rodinného diváka a vysielať formáty typické pre verejnoprávne médiá v iných európskych krajinách.
Exriaditeľ súkromnej televízie zvažuje aj tretí televízny okruh zameraný na šport, keďže ten v súčasnosti deformuje obsah Dvojky a robí z nej "odpadový kôš". Taká vážna zmena si však podľa neho bude vyžadovať zabezpečenie financovania. "Trojka bude športová v prípade, že STV zabojuje o šport. Nehovorím, že to je môj cieľ," vysvetlil.
Hoci opoziční poslanci pripustili, že Mikov projekt RTVS bez bariér je "sympatický", viacerí mu pripomenuli rozdiel medzi zámerom a reálnym finančným rámcom RTVS. Médium by totiž malo byť naďalej financované z takzvaných koncesionárskych poplatkov, ktoré v súčasnosti ročne prinášajú približne 72 miliónov eur. Jej fungovanie tak bude značne závisieť od financií, ktoré dostane zo zmluvy so štátom. "Bohužiaľ tie bariéry v RTVS sú - finančné," podčiarkol člen výboru Pavol Abrhan (KDH). "Na všetky zmeny sa nikdy nenájde dostatok financií a zmeny sa budú vždy robiť na základe istých priorít," reagoval Mika. Podľa neho však RTVS má rezervy, napríklad v ziskoch z reklamy.
Copyright © TASR 2012