1. 8. 2012

TOUR de GR RTVS 12

TOUR de GR RTVS 12 


Poslanci Národnej rady SR volia nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Rozhodujú o ňom tajne, vyberajú z jedenástich kandidátov. Víťaz hlasovania nahradí Miloslavu Zemkovú, ktorú parlament odvolal v júni.
Štyri opozičné strany - KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS - sa na voľbe nezúčastňujú. "Nie je najmenší dôvod, aby sme sa na ovládnutí verejnoprávnych médií stranou Smer zúčastňovali," odôvodnil exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS). OĽaNO hlasovať ide. Podľa Igora Matoviča každý bude hlasovať sám za seba.
"Nechceme byť jednotní, chceme byť slobodní. Budú ľudia, ktorí dajú hlas pánovi Rezníkovi, ľudia, ktorí dajú hlas pánovi Mikovi a možno budú ľudia, ktorí vyjadria svoju vôľu nejako inak," uviedol Matovič. Krajcer považuje postoj obyčajných za neobyčajný. "Na jednej strane sa stotožňujú s tým, že odvolanie bolo protizákonné a svojou účasťou ho legitimizujú, ale to je otázka na nich," uzavrel exminister.
Za najväčších favoritov označuje opozícia exriaditeľa televízie Markíza Václava Miku a šéfa verejnoprávnej Tlačovej agentúry SR Jaroslava Rezníka. Okrem nich sa o post uchádza Jozef Zima, Štefan Dlugolinský, Iľja Ruppeldt, Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Margita Repková a Marián Ostatník. Smer-SD zatiaľ oficiálne nevyjadril podporu ani jednému z uchádzačov.
Opozícia sa snažila voľbu odložiť do doby, kým Ústavný súd SR rozhodne o Zemkovej podaní. Na súd sa obrátila kvôli jej odvolaniu. O funkciu šéfky RTVS prišla pre presvedčenie vládnych poslancov, že sa dopustila porušenia zákona, keď neinformovala Radu RTVS o zámere zverejniť výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex. Opozícia si myslí, že odvolanie nebolo celkom v súlade so zákonom, rozhodnúť má ale súd. Varuje tiež, že ak súd skonštatuje porušenie, nový riaditeľ RTVS bude spochybňovaný.

Copyright © TASR 2012