1. 8. 2012

V. MIKA: Riešenie dlhodobých problémov RTVS potrebuje viac času

V. MIKA:

Riešenie dlhodobých problémov RTVS potrebuje viac času 


 Problémy, ktoré v súčasnosti verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má, sú dlhodobé. Ich riešenie si preto bude vyžadovať čas. V rozhovore pre TASR to uviedol Václav Mika, ktorého dnes poslanci Národnej rady SR zvolili za nového šéfa RTVS. Bývalý riaditeľ súkromnej TV Markíza nevedel povedať, či sa mu podarí vydržať celé päťročné obdobie. O prípadných zmenách chce rokovať so súčasným manažmentom.



-Aké budú vaše prvé kroky po zvolení?-

Pravdepodobne si prevezmem dekrét v Národnej rade SR. Potom sa stretnem s manažmentom a Radou RTVS, hneď ako to bude možné. Aké budú prvé zmeny, sa ešte nedá povedať. Budem o tom informovať až po tom, ako budem sedieť s kompetentnými.


-Spomínali ste zámer skvalitniť spravodajstvo. Kedy uvidia diváci prvé výsledky?-

Teraz je leto, čas, kedy v televízii nie je veľká sezóna. Využijem najskôr priestor na to, aby som si sadol a videl celú štruktúru televízie, analýzy, vedel sa do hĺbky pozrieť do situácie v médiu. Poznám televíziu síce podrobne, ale zvonku. Chcem ju spoznať aj zvnútra.


-Televízny manažment už dávnejšie ohlásil plánované zmeny v televíznom spravodajstve v jesennej štruktúre. Ponecháte tento projekt rozbehnutý?-

Pochopiteľne to musím najprv vidieť, ja sa rozhodnem na základe vlastného úsudku. Určite nebudem preberať veci len tak. Ale aj to záleží na dohode s manažmentom.


-Ako zostavíte svoj tím v RTVS. Dá sa už hovoriť o nejakých menách?-

Určite nie, chcem najprv hovoriť so súčasným manažmentom.


-V projekte ste spomínali možnosť spustiť tretí televízny okruh venovaný športu. Budete tento zámer realizovať?-

Spomínal som viackrát, že to bude závisieť od viacerých faktorov. Ide však o vnútorné aspekty, ktoré dnes nepoznám, takže dnes na toto neviem odpovedať. Nechcem hovoriť do vetra. Všetky kroky musia byť jasne zdôvodnené a musia vychádzať z nejakých analýz. Chaos nemám rád.


-Dlhodobo sa hovorí o nízkej sledovanosti STV. Aký je váš cieľ pre Jednotku a Dvojku?-

Mal som v projekte nejaké čísla, ale to, samozrejme, budem špecifikovať, ak budem mať nejakú tlačovú konferenciu.


-Veríte, že vydržíte celé päťročné funkčné obdobie?-

Musím veriť, lebo viera je veľmi dôležitá. Či to bude naozaj päť rokov, to dnes nikto nevie. Ale mal by som, aby to malo zmysel. Problémy v RTVS sú dlhodobé, strategické a hlboké, tak aj riešenia musia byť dlhodobé, strategické a koncepčné. A na to treba aj čas, aj silu.

Copyright © TASR 2012