1. 8. 2012

TOUR de GR RTVS 10

TOUR de GR RTVS 10 


Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril piatu parlamentnú schôdzu v tomto volebnom období. Jej jediným bodom je voľba generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).
Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič sa hneď v úvode neúspešne pokúsil o zastavenie rokovania dovtedy, kým Ústavný súd SR rozhodne o podaní exšéfky RTVS Miloslavy Zemkovej k jej odvolaniu. Zemkovú parlament odvolal v júni. Dôvodom bolo presvedčenie vládnych poslancov, že sa dopustila porušenia zákona, keď neinformovala Radu RTVS o zámere zverejniť výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex.
Na rokovaní o návrhu na voľbu šéfa RTVS sa plánuje zúčastniť aj opozícia, ktorá chystá vlastné návrhy. Koľkí jej členovia napokon pôjdu aj hlasovať, zatiaľ nie je jasné. SaS však bude podľa Daniela Krajcera pri voľbe chýbať. Za ostatné strany hovoriť nechcel, hoci vraj existuje opozičná dohoda na spoločnom postupe.
O post šéfa RTVS má záujem 11 kandidátov, vrátane Václava Miku a Jaroslava Rezníka, ktorých opozícia označuje za najväčších kandidátov. Mika je bývalý šéf televízie Markíza, Rezník vedie verejnoprávnu Tlačovú agentúru SR. Poslanci by mali o novom šéfovi rádiotelevízie rozhodovať tajne.
Okrem Miku a Rezníka kandidujú Jozef Zima, Štefan Dlugolinský, Iľja Ruppeldt, Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Margita Repková a Marián Ostatník. Smer-SD zatiaľ oficiálne nevyjadril podporu ani jednému z uchádzačov.

Copyright © TASR 2012