30. 9. 2012

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK
MEDIA LAW NEWS
Prípadnej novele zákona o vysielaní a retransmisii bude najskôr predchádzať odborná verejná diskusia. Tú chce pripraviť šéf rezortu kultúry Marek Maďarič na pôde svojho ministerstva v priebehu niekoľkých týždňov.


Pozvaní majú byť zástupcovia Rady pre vysielanie a retransmisiu, Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc, ale tiež psychológ či členovia parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Chýbať nebudú predstavitelia MK, pričom do auditória môže zasadnúť aj verejnosť. "Po expertných vystúpeniach a diskusii budem očakávať aktívnu reakciu súkromných vysielateľov, lebo od nej bude vo veľkej miere závisieť ďalší postup ministerstva," uviedol pre TASR Maďarič.

Ako pripomenul, od súkromných televízií zatiaľ registroval iba stanoviská o svojom ekonomickom poškodení v prípade regulácie. Hoci sám nie je jej zástancom za každú cenu, rád by od nich počul, ako sú schopní reagovať na psychické škody, ktoré niektoré ich programy spôsobujú ľuďom.

Minister v polovici septembra vyzval na zaujatie stanoviska k stupňujúcej sa miere vulgárnosti a nekultúrnosti vo vysielaní celoplošných súkromných televízií na Slovensku. Odozva z rôznych strán je podľa neho veľmi dobrá. "Je to celospoločenská téma a veľmi ma tešia najmä podporné stanoviská od bežných ľudí. Čiže ten základný cieľ, ktorý som si dal, a tým bolo vyvolanie diskusie na túto tému, sa do istej miery napĺňa," konštatoval.

Mrzí ho však, že sa zo zavedenia opony, teda časového obmedzenia pre vysielanie programov nevhodných pre deti do 15 rokov, stala ako keby hlavná téma. Debatovať chce predovšetkým o obsahu televízneho vysielania.

Riešení na možnú nápravu je podľa neho viac, jedným z nich je aj spomínané zavedenie druhej časovej opony. V súčasnosti sa programy alebo iné zložky programovej služby, ktoré by mohli ohroziť fyzický, psychický alebo morálny vývin maloletých alebo narušiť ich duševné zdravie a emocionálny stav nesmú vysielať v čase od 06.00 do 22.00 hodiny. Definitívne rozhodnutie chce urobiť až po vypočutí si odborných názorov a stanovísk súkromných vysielateľov.


Copyright © TASR 2012