6. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Známu kubánsku disidentku a blogerku Yoani Sánchezovú, ktorú zatkli vo štvrtok počas cesty na východ krajiny, prepustili v noci nadnes za slobodu.
Blogerku uväznili, keď sa chcela zúčastniť na mediálne sledovanom súdnom procese so španielskym politickým aktivistom, obvineným zo zabitia iného odporcu režimu pri automobilovej nehode.
Sánchezovú a jej manžela Reinalda Escóbara zadržali v meste Bayamo kvôli obavám, že by na súde mohli vyvolať rozruch. V súvislosti s procesom zatkli aj viacerých ďalších aktivistov a disidentov, čo vyvolalo kritiku zo strany Washingtonu.
Španielsky občan Angel Carromero sa pred súdom musí zodpovedať zo zavinenia autonehody, pri ktorej zahynuli prominentní kubánski disidenti Oswaldo Payá a Harold Cepero.
Obžaloba viní Carromera z prekročenia rýchlosti a zabitia automobilom, za čo mu hrozí trest odňatia slobody v dĺžke 10 rokov. Vo videovyhláseniach Španiel priznal, že stratil kontrolu nad vozidlom, keď auto išlo po opravovanej časti vozovky a narazilo do stromu.
Jeho obhajca tvrdí, že nebolo možné stanoviť presnú rýchlosť vozidla a požiadal o prepustenie svojho klienta do domáceho väzenia.


Copyright © TASR 2012