2. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Témy prvého televízneho duelu medzi americkým prezidentom Barackom Obama a jeho republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym budú výlučne vnútropolitické, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.
Ťažiskovým problémom diskusie, ktorá sa uskutoční 3. októbra (4. októbra 3.00 h SELČ), bude jednoznačne ekonomika. Prezidentskí kandidáti budú hovoriť o tom, ako oživiť chabú americkú konjunktúru a znížiť vysokú nezamestnanosť.
Ďalšou témou je úloha vlády. Obama a Romney sa sporia o to, koľko kompetencií a nástrojov by mal mať štát. Republikán sa zasadzuje za menší vplyv vlády a vyčíta šéfovi Bieleho domu, že chce sociálny štát podľa európskeho vzoru.
Treťou ťažiskovou otázkou debaty bude citlivá téma zdravotníckej reformy, ktorá je Obamovým najdôležitejším reformným krokom za štyri roky v úrade. Zákon v princípe predurčuje, aby mal každý Američan zdravotné poistenie. Romney reformu odmieta a v prípade svojho zvolenia ju chce zmeniť.
Témy druhej debaty, naplánovanej na 16. októbra, sa dajú ťažko predvídať. Pôjde o formu diskusie s občanmi (tzv. town meeting), pričom otázky budú klásť diváci. Tretí a posledný televízny duel medzi Obamom a Romneym stanovili na 22. októbra a témou má byť hlavne zahraničná politika.



Televízne debaty prezidentských kandidátov majú v Spojených štátoch dlhú tradíciu. Uchádzači o post v Bielom dome sa chcú ukázať v tom najlepšom svetle a niekedy môžu získať aj rozhodujúce body.
Prehľad televíznych duelov amerických prezidentských kandidátov dnes priniesla tlačová agentúra DPA. Americký prezident Barack Obama a jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney sa stretnú v prvej televíznej diskusii v Denveri v Colorade 3. októbra (4. októbra 3.00 h SELČ).

KENNEDY - NIXON 1960: V prvej televíziami vysielanej debate sa 26. septembra stretli republikánsky viceprezident Richard Nixon a demokratický senátor John F. Kennedy. Nixon bol zle oholený, vyzeral ochabnuto a nervózne. Opálený Kennedy pôsobil pokojne a vyrovnane, vyhral v diskusii aj vo voľbách. Po Nixonových zlých skúsenostiach bola v televíznych diskusiách dlhá prestávka.

FORD - CARTER 1976: Úradujúci prezident Gerald Ford sa v troch diskusiách stretol so svojím vyzývateľom Jimmym Carterom. Pri debate 6. októbra užasnutému publiku povedal, že vo východnej Európe nie je žiadna sovietska nadvláda. Ford, ktorý nastúpil do úradu po odstúpení Nixona kvôli škandálu Watergate v roku 1974, sa potom márne pokúšal svoje hodnotenie relativizovať. Vo voľbách prehral.

CARTER - REAGAN 1980: Bývalý kalifornský guvernér, republikán Ronald Reagan, konfrontoval 28. októbra prezidenta Jimmyho Cartera so zlou hospodárskou situáciou. Pýtal sa divákov, či sú na tom lepšie ako pred štyrmi rokmi. Bývalý herec vystupoval s ľahkosťou a zabodoval v porovnaní s príliš vážne sa tváriacim šéfom Bieleho domu. Hoci predtým mal Reagan v prieskumoch len rovnakú podporu ako jeho protivník, nakoniec vyhral.

REAGAN - MONDALE 1984: "Veľký komunikátor" Ronald Reagan mal šťastie na svojej strane, keď 21. októbra poukázal na vekový rozdiel medzi ním a jeho vyzývateľom. Demokratickému viceprezidentovi Walterovi Mondalemu povedal, že mu nevyčíta jeho "mladosť a neskúsenosť". Reagan zvíťazil obrovským rozdielom.

BUSH starší - DUKAKIS 1988: Demokratický guvernér Michael Dukakis 13. októbra bez emócií odpovedal "nie" na otázku moderátora, či by bol za trest smrti v prípade násilného trestného činu voči svojej manželke. Republikánskemu viceprezidentovi Georgeovi H.W. Bushovi jeho odpoveď pomohla vyhrať voľby.

BUSH starší - CLINTON 1992: V druhej televíznej debate 15. októbra vyčítal Bill Clinton - demokratický guvernér z Arkansasu - prezidentovi Georgeovi H.W. Bushovi hospodársky úpadok v USA. Počas vysielania sa Bush očividne znudene pozeral na hodinky, čo sa považovalo za nezáujem o problémy. Clintonova popularita v prieskumoch stúpla a stal sa prezidentom.

CLINTON - DOLE 1996: V boji o svoje znovuzvolenie sa Bill Clinton stretol 16. októbra s republikánskym kandidátom Bobom Doleom, bývalým senátorom. Clinton vysvetlil, že nie 73-ročný kandidát, ale jeho myšlienky sú už pre prezidentský úrad pristaré. Súperovou kritikou škandálov a "etických chýb" vlády sa Clinton nedal vyprovokovať a vo voľbách získal veľkú väčšinu.

BUSH mladší - GORE 2000: Texaský republikánsky guvernér George W. Bush a demokratický viceprezident Al Gore si pri prvom vystúpení 3. októbra nenechali ujsť príležitosť na vzájomnú kritiku. Gore opakovane nahlas a s dešpektom vzdychal, keď Bush hovoril. Voľby boli nanajvýš tesné, Bush vyhral vďaka rozhodnutiu amerického Najvyššieho súdu.

BUSH mladší - KERRY 2004: Prezidenta Georgea W. Busha jeho vyzývateľ v prvej diskusii 30. septembra opakovane nahneval. Demokratický senátor John Kerry mal medzery vo vedomostiach, keď išlo o tému Iraku. Busha potvrdili v úrade.

OBAMA - McCAIN 2008: V tretej diskusii 15. októbra sa demokratický senátor Barack Obama a jeho republikánsky súper zo Senátu John McCain sporili najmä o daňovej politike. Veľkú rolu pritom zohral "inštalatér Joe" z Ohia, ktorý sa sťažoval Obamovi, že jeho daňové plány budú mať dopad na strednú vrstvu. McCain zdieľal Joeove obavy, Obama protirečil. Demokrat u divákov zabodoval a stal sa prvým Afroameričanom v Bielom dome.

V nadchádzajúcom dueli Obamu a Romneyho bude hlavnou témou ekonomika a vysoká nezamestnanosť. Komentátori vo Washingtone hovoria, že pre republikána to bude možno posledná šanca znížiť svoje zaostávanie v prieskumoch.






Televízny štáb nemeckej verejno-právnej televízie SWR nakrúca dokument o Slovensku. "Nemeckých žurnalistov zaujal najmä príbeh originálneho hudobného nástroja - fujary," informovala TASR Nora Gubková zo Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR), ktorá filmovaciu cestu pripravila, vybrala program i destinácie.
Originálny slovenských hudobný nástroj bol jedným z dôvodov, prečo si tvorcovia dokumentu cestu na Slovensko naplánovali v čase trvania 7. ročníka festivalu fujaristov v Čičmanoch, ktorý bol uplynulý víkend. "Nemecký štáb bol fascinovaný, ako na Slovensku prežívajú tradície a že si aj takto uchováva krajina svoju originalitu a jedinečnosť," doplnila s tým, že filmári ocenili i scenérie Vrátnej doliny a pltníctvo na Váhu.
Časť pripravovaného dokumentu sa má venovať aj hlavnému mestu Bratislave, a to z pohľadu jej multikulturality v časoch rakúsko-uhorskej monarchie.
Pripravovaný dokument je podľa Gubkovej súčasťou marketingových aktivít, ktoré majú akcelerovať záujem nemeckého trhu o návštevu Slovenska. "SACR spolu so subjektmi cestovného ruchu sa v Nemecku bude prezentovať v januári budúceho roka na jednom z najväčších veľtrhov v Európe CMT Stuttgart," dodala.


Doteraz nezverejnený videozáznam skupiny Beatles z roku 1967, keď nakrúcali film Magical Mystery Tour, sa objavil na internete. Slávna štvorka si na ňom, počas prestávky, pochutnáva v Somersete v obchode na rybe s hranolčekmi.
Záznam našla BBC počas výroby nového dokumentu o filme Magical Mystery Tour a je na webovej stránke The Space.
BBC film prvýkrát odvysielala na Vianoce roku 1967 a kritici ho zniesli až pod zem. Po vyše 33 rokoch ho BBC odvysiela znova 6. októbra na svojom druhom programe. Predchádzať mu bude nový dokument Arena: The Beatles' Magical Mystery Tour, ktorý sa zameria na "umelecký prínos a kultúrny význam" filmu.
Na videozázname sú John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr. Urobili ho počas ich cesty do Newquay v Cornwalle, ktorý bol ich poslednou zastávkou na Magical Mystery Tour. Projekt je súčasťou dokumentárneho seriálu pod názvom The Arena Hotel, ktorý v prostredí "virtuálneho hotela" predstaví verejnosti 600 archívnych filmov.
Tento týždeň uplynie 50 rokov, odkedy sa Beatles presadili so svojím prvým hitom, singlom Love Me Do, pripomína BBC.

Copyright © TASR 2012