3. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Advokát iránskeho kameramana, ktorý sa snaží získať azyl v Spojených štátoch, v utorok vyhlásil, že jeho klient sa obával o svoju bezpečnosť, keby sa vrátil do Iránu.
Newyorský právnik Paul O'Dwyer zastupuje Hasana Gola Chanbana, ktorý sprevádzal iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v Spojených štátoch na 67. Valnom zhromaždení OSN. Ahmadínežád tam vystúpil s prejavom minulý týždeň 26. septembra, poslednýkrát vo funkcii iránskeho prezidenta.
Chanban je štyridsiatnik a videoreportér, dlhé roky pracujúci pre iránsku tlačovú agentúru Iranian News Agency (INA). S Ahmadínežádom cestoval do zahraničia aj v minulosti.
Advokát O'Dwyer uviedol, že jeho klienta požiadala delegácia iránskeho prezidenta, aby urobil v USA určité veci, ktoré však odmietol, a preto sa obával, že po návrate do Iránu by čelil následkom. To bol aj dôvod jeho prebehnutia.
Právnik dodal, že manželka a dve malé deti jeho klienta takisto opustili Irán.




Americké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo presvedčenie, že v Sýrii nezvestný americký novinár Austin Tice je nažive a zadržiavaný sýrskou vládou. Informovala o tom v noci na dnes tlačová agentúra Reuters.
V pondelok sa objavil roztrasený, 47-sekundový videozáznam, na ktorom bol pravdepodobne Tice so zaviazanými očami. Po skalnatom chodníku ho viedla skupina zamaskovaných mužov. Na jednom mieste si musel kľaknúť a vykríkol - Ó Ježiš, ó Ježiš.
Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová uviedla, že video videli, ale nemôžu potvrdiť, že išlo o Ticea a či bola scéna autentická alebo naaranžovaná.
Nulandová dodala, že vláda v Damasku má veľa dôvodov, aby sa vyhýbala zodpovednosti za jeho zmiznutie, avšak myslia si, že je zadržiavaný sýrskou vládou.
Tice (31) pôsobil ako novinár v slobodnom povolaní, ktorý písal pre Washington Post i ďalšie americké periodiká. Podľa svojho profilu na sociálnej sieti Twitter bol bývalým príslušníkom amerického vojenského námorníctva.

Tvorcom seriálu Simpsonovci sa po vyše 20 rokoch minuli nápady na gaučové gagy, ktoré neodmysliteľne patria k úvodu každej epizódy. Pomoc preto hľadajú medzi fanúšikmi žltej rodinky. "Za ostatných 20 rokov sme vytvorili stovky a stovky gaučových gagov. Teraz ste na rade vy," uvádzajú tvorcovia na oficiálnej webovej stránke úspešného seriálu. Každý môže do formulára napísať svoj nápad, musí sa však zmestiť do sto slov. Najlepšiu myšlienku zrealizujú v máji 2013. Návrhy môžu záujemcovia posielať do 15. novembra.

Počas úvodnej znelky každej časti Simpsonovcov diváci vidia jednotlivých členov rodiny, ako sa náhlia domov. Po tom, ako všetci piati vstúpia do obývačky, nasleduje vždy nový zhruba 30-sekundový gag s ich gaučom, ktorý sa končí spoločným sledovaním televízie.
Simpsonovci sú najdlhšie vysielaným televíznym seriálom v USA. Jeho prvá epizóda mala premiéru 17. decembra 1989, postavičky sa však na obrazovke objavili už v roku 1987 v Tracey Ullman Show. Seriál vysielajú vo viac ako 100 krajinách sveta a nadabovaní je viac ako 50 jazykmi. Príbehy Homera, Marge, Lisy, Barta a Maggie získali 27 cien Emmy. Simpsonovci majú tiež od roku 2000 svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.