1. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Kameraman, ktorý sprevádzal iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda do USA na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, prebehol. Podľa svojho právneho zástupcu chce v Spojených štátoch získať azyl, informovala dnes agentúra AP.
Newyorský právnik Paul O'Dwyer v nedeľu potvrdil úmysel svojho klienta získať azyl v USA. Ďalšie podrobnosti však neuviedol.
Bezprostredne nebolo známe, kedy iránsky kameraman prebehol, ani to, kde sa nachádza.
Ahmadínežád na Valnom zhromaždení vystúpil v stredu, poslednýkrát vo funkcii iránskeho prezidenta.


Riaditeľa kambodžského rozhlasu Mamu Sonanda dnes na súde v Phnom Pénhe odsúdili na 20 rokov väzenia. Rozsudok vyvolal silné emocionálne reakcie jeho prívržencov, uviedla tlačová agentúra DPA.
Sonanda - riaditeľa rozhlasu Beehive a predsedu Kambodžskej demokratickej asociácie - zatkli v júli v súvislosti s údajným odštiepeneckým sprisahaním.
Medzinárodné skupiny na ochranu ľudských práv a novinárske organizácie tvrdia, že prominentného kritika vlády prenasledovali za uplatňovanie slobody prejavu.
Kambodžské centrum pre ľudské práva uviedlo, že Sonanda obžalovali za účasť na vzbure, nabádanie ľudí na ozbrojovanie sa a za marenie úradného výkonu.
Stovky Sonandových prívržencov sa zhromaždili pred budovou súdu s lotosovými kvetmi v rukách a jeho fotografiami. Po oznámení rozsudku sa niektorí rozplakali.
 



Česká televízia označuje od dnešnej polnoci svoje programy novým logom. Stalo sa tak presne rok po tom, čo sa funkcie generálneho riaditeľa ČT ujal Petr Dvořák, uviedli české webové stránky.
Zmeny sa zatiaľ dotkli iba kanálov ČT1 a ČT2, kde sa pred číslom objavil nový symbol verejnoprávnej televízie, pripomínajúci rozpolenú obrazovku. Logo nadväzuje na tradičnú podobu značky ČT, teda obrazovku s dvoma písmenami Č a T. Nová podoba už však písmená nepripomína.
ČT podľa aktualne.cz síce plánovala, že nové červeno-modré logo, veľmi pripomínajúce to z roku 1963, začne používať už v septembri, ale jeho nasadenie sa o mesiac oneskorilo kvôli posunutiu práce s jesenným vysielaním.
Okrem nového loga sa od 1. októbra zmení aj grafika, predely a znelky. Zmeny sa o niekoľko mesiacov zavŕšia premenovaním športového kanálu ČT4 na ČT sport. Na budúci rok plánuje ČT spustenie nového detského kanálu s pracovným názvom ČT3.
Novú grafiku navrhlo Studio Najbrt. Za návrh loga a súvisiace služby zaplatila ČT 430.000 korún (vyše 17.100 eur), za vytvorenie originálneho písma s neobmedzenou licenciou sa zaviazala zaplatiť 400.000 korún (15.910 eur).
"Za ďalšie práce v oblasti grafiky, grafických predelov a zvučiek počítame s čiastkou 970.000 korún (vyše 38.580 eur). Sú to však náklady, ktoré by sme rovnako vyčlenili na nové grafické identy a znelky spojené s jesenným vysielaním, aj keby sme nové logo nezavádzali," konštatovala hovorkyňa ČT Michaela Fričová.

Copyright © TASR 2012