2. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Kathy Reichs, ktorej skúsenosti z praxe forenznej antropologičky sú námetom pre svetoznámy seriál Kosti (2005), príde onedlho do Bratislavy. Američanka, ktorá je zároveň producentkou tohto seriálu, v hlavnom meste Slovenska predstaví svoju knihu Osudná cesta. Tá vyšla po prvý raz v roku 2001 pod názvom Fatal Voyage a teraz prvýkrát vychádza v slovenskom preklade vo vydavateľstve Slovart. Spisovateľka a producentka americkej televízie Fox zavíta v piatok 26. októbra o 17:30 do kníhkupectva Martinus.sk na Obchodnej ulici. Dielo Osudná cesta, ktoré na Slovensku vyjde 22. októbra, tam pokrstí, pričom pripravená je aj autogramiáda a beseda.
Kathy Reichs je forenzná antropologička, certifikovaná Americkou radou súdnej antropológie. Bola členkou správnej rady a viceprezidentkou Americkej akadémie forenzných vied, v súčasnosti pôsobí v Poradnom výbore sekcie Národných policajných služieb Kráľovskej kanadskej jazdnej polície. Rodáčka z Chicaga je zároveň profesorkou na katedre antropológie Severokarolínskej univerzity v Charlotte. Titul PhD. získala na Severozápadnej univerzite v Chicagu, čestný doktorát na Univerzite Concordia v Montreale. Žije v Charlotte a Montreale. Preslávila sa románom Déja Dead (1997), ktorý sa stal bestsellerom New York Times a získal Ellisovu cenu za najlepší debut. Ústredná postava, forenzná antropologička Temperance Brennanová, vystupuje ako autorkino alterego aj v ďalších jej dielach - Death du Jour (Nevinné obete, 2002), Deadly Décisions (Smrtiace rozhodnutie, 2003), Fatal Voyage (Osudná cesta, 2012), Grave Secrets (2002), Bare Bones (2003), Monday Mourning (2005), Cross Bones (2005), Break No Bones (2006), Bones to Ashes (2007), Devil Bones (2008), 206 Bones (2009), Spider Bones (2011), Flash and Bones (2011) i v najnovšom románe Bones Are Forever (2012). Je tiež autorkou sci-fi trilógie pre mládež, ktorej prvý diel Virals vyšiel v roku 2010 a pokračovanie Seizure v roku 2011.
V trileroch z prostredia forenzných vied sa opiera o vlastné bohaté skúsenosti, spolupracovala s úradom hlavného súdneho lekára štátu Severná Karolína a dnes pôsobí aj v Laboratoire de Sciences Judiciaires et de Médecine Légale v kanadskom Quebecu. Zúčastnila sa vyšetrovania genocídy v Rwande, o svojich zisteniach vypovedala pred Medzinárodným trestným tribunálom OSN a pomáhala pri exhumácii masového hrobu v Guatemale. Počas pôsobenia na Spojenom veliteľstve pre evidenciu zajatých a nezvestných vojakov (JPAC) spolupracovala pri identifikácii obetí druhej svetovej vojny či kórejských vojnových konfliktov.
Agentúru SITA informovalo PR oddelenie vydavateľstva Slovart a Jana Šlinská z kníhkupectva Martinus.sk.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Moderátorom slávnostného udeľovania Oscarov bude 24. februára 2013 hollywoodsky komik, režisér a autor v jednej osobe Seth McFarlane (38).
Tvorcu televízneho animovaného seriálu Griffinovci (Family Guy), ktorý si nedávno nielen zahral, ale vyskúšal po prvý raz i filmovú réžiu v akčnej komédii Ted, si Americká akadémia filmových umení a vied vybrala ako hostiteľa ostro sledovaného galavečera vôbec po prvý raz.
Oznámili to dnes oficiálne v sídle akadémie v kalifornskom Beverly Hills.
Pred dvoma rokmi moderovali spomínaný galavečer Alec Baldwin a Steve Martin, vlani James Franco a Anne Hathawayová, v tomto roku dostal dôveru Billy Crystal.
Americká filmová akadémia už skôr informovala, že nominácie na prestížne sošky zverejní o päť dní skôr, ako tomu bolo doteraz, konkrétne namiesto 15. už 10. januára 2013, aby mali jej hlasujúci členovia viac času pozrieť si nominované filmy. Navyše sa bude vôbec po prvý raz v 85-ročnej histórii najslávnejších filmových ocenení spolurozhodovať o laureátoch ocenení aj elektronickým hlasovaním.
Počas prechodu na nový systém bude môcť okolo 6000 členov akadémie využiť aj tradičnú formu písomného hlasovania.


Copyright © TASR 2012