16. 12. 2012

BEZÁK MEDIA NEWS

BEZÁK MEDIA NEWS





Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák by sa mal ospravedlniť Svätému otcovi Benediktovi XVI. Vyplýva to zo stanoviska Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktoré dnes agentúre SITA tlmočil jej hovorca Jozef Kováčik. „KBS vidí riešenie situácie v prijatí rozhodnutia Svätého otca a ospravedlnení sa arcibiskupa Bezáka pápežovi,“ uviedol Kováčik. Zároveň uviedol, že KBS je veľmi prekvapená tvrdeniami arcibiskupa Bezáka, ktoré odzneli v médiách.
Arcibiskup Stanislav Zvolenský podľa Kováčika nevedel a nemohol vedieť o odvolaní Bezáka, pretože Svätý otec potvrdil, že rozhodol o tom sám po dlhom uvažovaní a výbere z viacerých alternatív. „Sme naďalej presvedčení, že médiá nie sú priestorom na riešenie takýchto závažných skutočností,“ dodal Kováčik.
Bezák v sobotu v TA3 uviedol, že Zvolenský vedel od jeho odvolaní z postu trnavského arcibiskupa od začiatku tohto roka. Indície o odvolaní cítil podľa svojich slov už v máji. Myslí si, že sa to začalo pripravovať už od januára 2012.
Za svojím predošlým nadriadeným, bratislavským arcibiskupom metropolitom Stanislavom Zvolenským, ktorého Bezák považoval za svojho priateľa, bol začiatkom mája. Prosil o pomoc, lebo sa mu zadalo, že sa okolo neho "zbiehajú tmavé mraky", povedal Bezák v TA3 s tým, že Zvolenský ho vypočul a povedal: Kocky sú už hodené. "Ja som za ním bol ako za priateľom, pán arcibiskup nemôže sa predsa odtiahnuť s tým, že sa za mňa modlí, pretože o všetkom vie od počiatku," spresnil. "Viete, ak sa stane taká situácia, že niekto je odvolaný - to sa nerobí ad hoc, to sa musí pripravovať niekoľko mesiacov dopredu. Osobne si myslím, že od januára 2012 sa pripravovalo moje odvolanie. A to metropolita Zvolenský musel vedieť," konštatoval v rozhovore Bezák.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.