19. 12. 2012

RADA RTVS NEWS

RADA RTVS NEWS

 

Parlament by mal na prvej schôdzi v novom roku 2013 zvoliť troch členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Dôvodom je, že 11. februára sa skončí funkčné obdobie v Rade RTVS trom jej členom - Vladimírovi Talianovi, Milanovi Antolovi ako aj predsedovi rady Miroslavovi Kollárovi. Výzvu na predkladanie kandidátov do voľby troch členov rady zverejnil Výbor NR SR pre kultúru a médiá a informuje o nej aj RTVS vo svojom vysielaní. Návrhy očakáva výbor do 11. januára.

Mediálny výbor hľadá vo výzve kandidátov - odborníkov za končiacich členov rady, ktorí v rade zastupujú oblasti rozhlasového a televízneho vysielania a ekonómie. Nároky na kandidátov podrobne špecifikuje zákon. Patrí medzi ne napríklad vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, najmenej päť rokov odbornej praxe a tri roky riadiacej praxe v požadovanej oblasti. Návrhy na kandidátov na členov rady môžu predkladať právnické osoby pôsobiace v oblastiach: audiovízie, médií, kultúry, ekonómie, práva, hospodárstva, vedy, vzdelávania, rozvoja a ochrany duchovných hodnôt, ľudských práv a životného prostredia, ochrany zdravia, reprezentujúce alebo zastupujúce záujmy národnostných menšín alebo etnických skupín, iných menšín, alebo registrované cirkvi a náboženské spoločnosti. Člena rady pritom možno zvoliť opätovne, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Členovia Rady RTVS dostávajú mesačne odmenu vo výške priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnancov v hospodárstve SR podľa údajov štatistického úradu za predchádzajúci rok.

Verejnoprávny RTVS vznikol 1. januára 2011 zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Poslanci Národnej rady SR na post historicky prvej šéfky RTVS zvolili 10. februára 2011 vo verejnej voľbe na päťročné funkčné obdobie Miloslavu Zemkovú. Za členov Rady RTVS zvolili zákonodarcovia v rovnaký deň troch odborníkov na rozhlasové vysielanie - Ildikó Nagyovú, Vladimíra Slováka, Vladimíra Taliana, troch za televízne vysielanie - Milana Antola, Andreja Miklánka a Dóru Hushegyiovoú, dvoch za ekonomiku - Martina Kabáta a Miroslava Kollára a za právnu oblasť Michala Jesenka.

Členovia rady a aj vtedajšia šéfka RTVS si menovacie dekréty prevzali týždeň po zvolení 17. februára 2011. Po ich prevzatí si na prvom oficiálnom rokovaní prví členovia Rady RTVS podľa zákona vyžrebovali funkčné obdobie. Dvojročné funkčné obdobie v žrebovaní v rade získali: Miroslav Kollár, Vladimír Talian a Milan Antol, štvorročné: Ildikó Nagyová, Michal Jesenko a Vladimír Slovák a šesťročné: Andrej Miklánek, Dóra Hushegyiová a Martin Kabát. Za Miklánka, ktorý odišiel do manažmentu Zemkovej, poslanci zvolili Martina Kákoša. Na dvojročné funkčné obdobie sa predsedom rady bez žiadnych protikandidátov stal Miroslav Kollár a podpredsedom Miklánek, ktorého vo funkcii neskôr nahradil Michal Jesenko.

Viac podrobností o Rade RTVS, jej poslaní a činnosti možno nájsť na webstránke RTVS - http://www.rtvs.sk.

 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané