16. 12. 2012

Zomrela Fan Vavřincová

Zomrela Fan Vavřincová




Česká spisovateľka a scenáristka Fan Vavřincová zomrela dnes v skorých ranných hodinách, necelý mesiac po 95. narodeninách, v Prahe
Rodáčka z českej metropoly, pôvodným menom Věra Peigerová, vydatá Němotová, ktorú preslávil hlavne televízny seriál Taková normálni rodinka, mala na konte viacero literárnych diel, tak napríklad ešte pred druhou svetovou vojnou Martinom Fričom sfilmovanú knihu Eva tropí hlouposti alebo humoristické romány Prázdniny s Julií, Sladká dívka, Lépe je být pošetilý alebo Zázračné dítě. Autorka napísala aj detektívne príbehy Vrah a srdcová dáma, či Vlk a sedm kůzlátek. Niektoré z prác publikovala pod menom Věra Němotová alebo pod pseudonymom Anna Lorencová.
Zosnulá, ktorá po takmer 20 rokov (1957-1975) pracovala ako účtovníčka v podniku Reštaurácie a jedálne, bola aj autorkou úspešných skečov a scénok pre zábavné programy niekdajšej Československej televízie.
Po spoločenských zmenách v bývalom Československu sa prácam matky dvoch dcér, ktorej manžel zomrel už skôr, dostalo opäť zvýšenej pozornosti.


Copyright © TASR 2012