10. 2. 2013

66th Bafta Film Awards

66th Bafta Film Awards


Cenu Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) pre najlepší film získal historický triler Argo. Snímka, ktorá mala pred dnešným slávnostným galavečerom v Royal Opera House londýnskej Covent Garden v hre sedem nominácií, napokon získala tri trofeje. Okrem hlavnej kategórie ju totiž ocenili aj za strih Williama Goldenberga a réžiu Bena Afflecka. Štyridsaťročný herec, režisér, scenárista a producent už za réžiu historického trileru získal cenu DGA Asociácie amerických režisérov (Directors Guild of America - DGA), Zlatý glóbus alebo Critics' Choice Movie Award, no nedostal sa medzi päticu tvorcov nominovaných na Oscara.
Najviac cien - štyri, však získal muzikál Bedári, ktorý členovia a členky britskej filmovej akadémie ocenili za zvuk (Simon Hayes, Andy Nelson, Mark Paterson, Jonathan Allen, Lee Walpole, John Warhurst), masky (Lisa Westcott), výpravu (Eve Stewart, Anna Lynch-Robinson) a podľa očakávania tiež v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, kde triumfovala Anne Hathaway. Po dve ceny získali filmy Skyfall, Divoký Django, Pí a jeho život a Láska.
Zoznamu kandidátov na ceny BAFTA kraľovala životopisná historická snímka Lincoln v réžii Stevena Spielberga s desiatimi nomináciami. Jedinú trofej však pre ňu získal Daniel Day-Lewis za stvárnenie titulnej role.
V kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe ocenili 85-ročnú Francúzku Emmanuelle Riva, ktorá stvárnila umierajúcu ženu po mŕtvici v dráme Láska. Práve snímka o láske na sklonku života v réžii Michaela Hanekeho získala aj cenu pre najlepší film v inom ako anglickom jazyku.
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podľa britských akademikov v minulom roku predviedol Christoph Waltz ako lovec odmien Dr. King Schultz v dobrodružnej westernovej dráme Divoký Django Quentina Tarantina. Legendárny americký filmár z Londýna tiež neodišiel naprázdno, pretože vďaka Djangovi triumfoval v kategórii Pôvodný scenár. Cenu BAFTA za adaptovaný scenár si vyslúžil David O. Russell vďaka dramédii Terapia láskou.
Za najlepší britský film vyhlásili bondovku Skyfall, ktorá získala aj cenu za hudbu Thomasa Newmana. Rovnako dve ceny si vyslúžila i dobrodružná dráma Pí a jeho život, ktorú ocenili za kameru (Claudio Miranda) a špeciálne vizuálne efekty (Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer).
V kategórii animovaných filmov zvíťazila Neskrotná a najlepším dokumentárnym filmom sa stalo Pátranie po Sugar Manovi.
Hlasovanie verejnosti v kategórii Rising Star vyhrala 23-ročná Angličanka Juno Temple. Prvú cenu BAFTA v tejto špeciálnej kategórii si v roku 2006 prevzal James McAvoy, nasledovali Eva Green (2007), Shia LaBeouf (2008), Noel Clarke (2009), Kristen Stewart (2010), Tom Hardy (2011) a Adam Deacon (2012).
Cenu BAFTA Fellowship si prevzal režisér Sir Alan Parker a ocenenie za výnimočný prínos filmu dostala producentka Tessa Ross. Ceremoniál moderoval Stephen Fry.


Prehľad víťazov a víťaziek cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA):



Najlepší film: Argo - Grant Heslov, Ben Affleck, George Clooney

Najlepší britský film: Skyfall - Sam Mendes, Michael G. Wilson, Barbara Broccoli, Neal Purvis, Robert Wade, John Logan

Najlepší herec v hlavnej úlohe: Daniel Day-Lewis - Lincoln

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Emmanuelle Riva - Láska

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Christoph Waltz - Divoký Django

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Anne Hathaway - Bedári

Réžia: Ben Affleck - Argo

Pôvodný scenár: Quentin Tarantino - Divoký Django

Adaptovaný scenár: David O. Russell - Terapia láskou

Film v inom ako anglickom jazyku: Láska - Michael Haneke, Margaret Ménégoz

Dokumentárny film: Pátranie po Sugar Manovi - Malik Bendjelloul, Simon Chinn

Animovaný film: Neskrotná - Mark Andrews, Brenda Chapman

Hudba: Thomas Newman - Skyfall

Kamera: Claudio Miranda - Pí a jeho život

Strih: William Goldenberg - Argo

Výprava: Bedári - Eve Stewart, Anna Lynch-Robinson

Kostýmy: Jacqueline Durran - Anna Karenina

Zvuk: Bedári - Simon Hayes, Andy Nelson, Mark Paterson, Jonathan Allen, Lee Walpole, John Warhurst

Špeciálne vizuálne efekty: Pí a jeho život - Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer

Masky: Bedári - Lisa Westcott

Cena za výnimočný výkon britského režiséra, scenáristu alebo producenta na ich prvom filme: Bart Layton (réžia), Dimitri Doganis (produkcia) - The Imposter

Krátky animovaný film: The Making Of Longbird - Will Anderson, Ainslie Henderson

Krátky film: Swimmer - Lynne Ramsay, Peter Carlton, Diarmid Scrimshaw

EE Rising Star Award: Juno Temple

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.