11. 3. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Zavedenie kvót na vysielanie slovenskej hudby v rádiách nemôže prísť podľa ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) ako jednostranné opatrenie. Najskôr sa na túto tému musia uskutočniť diskusie, v rámci ktorých sa vyjadria hudobníci, autori, ale aj vysielatelia.
"Ak by sme niečo také navrhli, muselo by to byť dobre pripravené," uviedol pre TASR s tým, že je to otázka aj na samotných poslucháčov, ktorí nemusia mať záujem o viac slovenskej produkcie v éteri. "Zákony robíme pre ľudí a pre tých, ktorých to ovplyvňuje, takže je dôležité počúvať tie názory," upozornil Maďarič.
Minister o tejto problematike hovoril s prezidentkou Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Evou Babitzovou. Ako priblížil, súkromní vysielatelia by nechceli mať v tejto oblasti žiadnu reguláciu, no Babitzová prisľúbila, že navrhnú iný spôsob, akým preferovať a podporovať slovenskú hudbu.
Smer-SD za návrh poslanca Jozefa Viskupiča (OĽaNO) na zmenu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorým chce zaviesť do vysielania viac slovenskej hudby, nezahlasuje. Podľa Maďariča sa Viskupič uponáhľal, pričom jeho návrh má veľa technických nedostatkov. Poukázal napríklad na samotnú definíciu slovenskej hudby, charakteristiku novej hudby, alebo to, že dáva autorov a hudobníkov do obligatórneho vzťahu s ich členstvom v ochrannej autorskej organizácii. "To sú tri základné technické nedostatky, pre ktoré nemôžeme tento návrh podporiť," konštatoval minister.
Ako vysvetlil, určovať slovenskú hudbu iba na báze jazyka je veľmi úzka definícia. "Slovenská hudba nemusí mať napríklad textovú zložku a taktiež môže mať text v inom ako slovenskom jazyku, a pritom je to stále dielo slovenského autora, hudobníka či textára," upozornil.
Za diskutabilnú považuje aj navrhovanú minimálne 30-percentnú hranicu slovenskej produkcie v rádiách. "Môže vzniknúť problém, že by aplikovali toto percento v nočnom vysielaní, a neviem, či by sme dosiahli to, čo navrhovateľ sleduje," poznamenal Maďarič.

Copyright © TASR 2013