15. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maďarská Mediálna rada po dlhých právnych ťahaniciach vyhlásila opozičnú rozhlasovú stanicu Klubrádió za víťaza tendra o vysielaciu frekvenciu 95,3 Mhz.
Podľa internetového vydania maďarského denníka Népszabadság generálny riaditeľ rozhlasovej stanice András Arató pripomenul, že práve pred rokom sa zrodil prvý verdikt súdu, ktorý rozhodnutie prideliť túto frekvenciu inej stanici označil za protiprávny. Odvtedy súd vyniesol ďalšie tri právoplatné rozsudky, v ktorých dal za pravdu Klubrádiu voči Mediálnej rade.
Postoj mediálneho orgánu tak podľa riaditeľa spôsobil rozhlasovej stanici škody. Klubrádió totiž fungoval poldruha roka iba na základe provizórneho povolenia. Dočasný stav udržiaval v neistote zamestnancov rozhlasu, jej poslucháčov a aj obchodných partnerov, ktorí by v tomto rádiu chceli mať svoju reklamu.
Mediálna rada v decembri 2011 vyhlásila za víťaza verejnej súťaže o rozhlasovú frekvenciu 95,3 MHz stanicu Autórádió na základe špecifických podmienok.
Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) dnes privítala rozhodnutie rady. Predseda MSZP Attila Mesterházy povedal, že iba dúfa, že po tom všetkom vláda Viktora Orbána sa neodváži vložiť do ústavy článok, ktorým by "naveky a so spätnou platnosťou umlčala Klubrádió".


Britská polícia oznámila, že v rámci vyšetrovania škandálu s odpočúvaním telefónov dnes zatkla štyroch súčasných alebo bývalých zamestnancov mediálnej spoločnosti Mirror Group Newspapers. Je to prvý verejný dôkaz, že policajné vyšetrovanie novinárskych trestných činov sa nasmerovalo na túto spoločnosť.

Škandál okolo nezákonných praktík novinárov sa dosiaľ zameriaval na denník Sun a nedeľník News of the World, teda na inú spoločnosť, patriacu mediálnemu magnátovi Rupertovi Murdochovi. Vyvrcholil v roku 2011 zatvorením nedeľníka. Odvtedy už zatkli približne 50 žurnalistov, ako aj policajtov a ďalších predstaviteľov.
Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.
Londýnska Metropolitná polícia známa aj pod názvom Scotland Yard dnes uviedla, že novinárov - všetko štyridsiatnikov - zatkli v súvislosti s trestným činom označeným ako "podozrivé sprisahanie s cieľom odpočúvať hlasové schránky telefónov".
V stručnom policajnom vyhlásení sa uvádzalo, že vyšetrovanie sa "týkalo prevažne" nedeľníka Sunday Mirror z obdobia 2003 a 2004.
Mirror Group Newspapers, dcérska firma spoločnosti Trinity Mirror Group, vydáva denník Daily Mirror a dvojo nedeľných bulvárnych novín, The People a Sunday Mirror.
Podľa agentúry DPA sú zatknutí traja muži a jedna žena. Ide o šéfredaktora novín Sunday People Jamesa Scotta, ktorý sa tak stal prvým slúžiacim šéfredaktorom zatknutým v celom tomto škandále.
K ďalším zatknutým patrí bývalá šéfredaktorka Sunday Mirror Tina Weaverová, zástupca šéfredaktora Sunday People Nick Buckley a bývalý šéfredaktor People Mark Thomas.


Copyright © TASR 2013



Miniseriál Koniec prehliadky (2012) z produkcie BBC získal na tohtoročnom udeľovaní britských Broadcasting Press Guild Awards štyri trofeje. Päťdielny miniseriál z obdobia I. svetovej vojny si od televíznych a rozhlasových novinárov vyslúžil ceny pre najlepší dramatický seriál, najlepšieho herca (Benedict Cumberbatch), najlepšiu herečku (Rebecca Hall) a Sir Tom Stoppard získal scenáristickú cenu za adaptáciu rovnomennej tetralógie Forda Madoxa Forda z rokov 1924 až 1928.

Anglický herec Benedict Cumberbatch však ocenenie získal nielen za stvárnenie Christophera Tietjensa v Konci prehliadky, ale aj za titulnú rolu v modernom seriálovom spracovaní príbehov legendárneho detektíva Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010).
Za najlepší komediálny seriál vyhlásili Twenty Twelve (2011), ktorý vtipne zobrazil prípravy na londýnske olympijské hry, pričom porotcovia vyzdvihli "zvláštnu schopnosť tvorcov predpovedať skutočné udalosti". V kategórii najlepšia dráma zvíťazila adaptácia Shakespearovej historickej hry Richard II., ktorú pripravilo BBC ako súčasť štvordielnej minisérie s názvom The Hollow Crown. Tú tvoria diela zo Shakespearovej druhej historickej tetralógie Richard II., Henrich IV., prvý diel; Henrich IV., druhý diel a Henrich V.
Najlepším dokumentom sa stal Exposure: The Other Side of Jimmy Savile, ktorý odhalil škandál sexuálneho zneužívania detí bývalým DJ-om a moderátorom BBC Jimmym Savileom, za najlepší dokumentárny seriál vyhlásili Inside Claridge’s a najlepším zábavným reality šou programom sa stal The Great British Bake Off. Novinári ocenili aj BBC za celkové pokrytie londýnskych olympijských hier, teda živé prenosy a záznamy zo všetkých 302 súťaží a oboch ceremoniálov.
Výsledky 39. ročníka Broadcasting Press Guild Awards vyhlásili dnes v Londýne. O víťazoch rozhodovali novinári, ktorí sa venujú televízii a rozhlasu.
Informácie pochádzajú z webových stránok www.hollywoodreporter.com a www.bbc.co.uk.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.