14. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Na pojednávaní Najvyššieho súdu Ruskej federácie dnes v Moskve prišlo nevoľno bývalému milicionárovi Dmitrijovi Pavľučenkovi. Pavľučenkov je odsúdený na 11 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde novinárky Anny Politkovskej, ktorú zabili 7. októbra 2006. Ako ďalej dnes informovala televízna stanica Vesti na svojej internetovej stránke, Pavľučenkov advokát povedal, že jeho mandant trpí epilepsiou a 14. februára ho po záchvate hospitalizovali. Najvyšší súd pojednáva vo veci bez prítomnosti verejnosti, keďže má preskúmať materiál s označením štátne tajomstvo.
Najvyššia ruská súdna inštancia rozhoduje o sťažnosti Pavľučenkovej obhajoby, ktorá žiada o zníženie dĺžky trestu, keďže Pavľučenkov pomáhal vyšetrovateľom.
Denník Kommersant v stredu 13. marca uviedol, že Dmitrij Pavľučenkov, bývalý náčelník oddelenia milície v Moskve odsúdený za spoluúčasť na vražde známej novinárky Politkovskej, povedal, že jeho samého chceli zlikvidovať a teraz žiada o štátnu ochranu dokonca aj vo väzení. Tri mesiace po zavraždení Politkovskej sa 11. decembra 2006 vlámali k Pavľučenkovi "banditi", ktorí ho surovo zbili. V tom čase sa milícii podarilo odhaliť len jedného z útočníkov - občana Ukrajiny Viktora Volkova, odsúdeného za ťažké ublíženie na zdraví. Pavľučenkov teraz povedal, že nešlo o chuligánsky čin, ale o pokus o jeho zabitie.
Pavľučenkov požiadal ruský najvyšší súd o preskúmanie rozsudku o uväznení tento rok 14. februára, pojednávanie však bol súd nútený odročiť, lebo odsúdený dostal epileptický záchvat. Odsúdený bol v decembri 2012.
Ruskú novinárku, kritičku Kremľa Annu Politkovskú (48), ktorá pracovala pre denník Novaja Gazeta, našli mŕtvu vo výťahu obytného domu. Na mieste činu sa našla strelná zbraň aj štyri náboje
.

Copyright © TASR 2013