11. 3. 2013

TASR NEWS

TASR NEWS

Tlačová agentúra (TA) SR skončila rok 2012 so ziskom vo výške 13.974 eur. Pred parlamentným mediálnym výborom to dnes povedal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník. Súhrnné náklady dosiahli podľa jeho slov za druhý polrok výšku 1.827.484 eur. Dodal, že v porovnaní s prvým polrokom stúpla výška nákladov o 9,1 %.
"Celkové výnosy za hodnotené obdobie dosiahli čiastku 1.934.326 eur, čo v porovnaní s prvým polrokom predstavuje nárast o 22,3 %. Týmto agentúra ukončila druhý polrok so ziskom vo výške 106.842 eur, čím sa zmiernil nepriaznivý vývoj hospodárskeho výsledku vykázaný za prvý polrok. Rok 2012 tlačová agentúra skončila so ziskom vo výške 13.974 eur," povedal Rezník.
Zároveň informoval, že TASR vydala v hodnotenom období 123.190 multimediálnych správ. "V slovnom spravodajstve priniesla 71.302 správ, vydala 7603 zvukov, 40.935 fotografií a 3350 videospráv," konkretizoval Rezník. Ďalej uviedol, že TASR vlani spustila spravodajský web www.teraz.sk, ktorým sa spravodajstvo agentúry dostalo bližšie verejnosti. TASR tiež spustila mobilnú verziu stránky. Agentúra má tiež web, zameraný na voľný čas a životný štýl. "Cieľom portálu webmagazin.sk je vytvoriť platformu pre rekreatívne a magazínové témy," vysvetlil generálny riaditeľ.
Pripomenul aj spustenie prvého študentského spravodajského web www.skolskyservis.sk. "Web vychádza z niekoľkoročnej systémovej spolupráce TASR so školami a z budovania portfólia redaktorov z radov študentov a žiakov. Stovky redaktorov – juniorov, ktorí píšu pre agentúru, tak dostali samostatnú platformu pre zverejňovanie svojich správ s pravidelným redakčným usmernením a spätnou väzbou," povedal Rezník s tým, že web skolskyservis.sk pod hlavičkou národnej tlačovej agentúry je "unikátny spôsob posilňovania poslania verejnoprávneho média a budovania dôvery vo verejnoprávny produkt".
Rezník tiež informoval, že agentúra bude digitalizovať svoje archívy, na čo získala finančné prostriedky z eurofondov. "Proces digitalizácie sa začne v roku 2013 a potrvá do roku 2015. Celkovo pôjde o digitalizáciu vyše milióna fotografií, novinových článkov, záznamov denného spravodajstva, ktoré sú v archíve TASR uložené vo forme negatívov, pozitívov, diapozitívov, mikrofišov, voľných listov, novinových tematických databáz," priblížil generálny riaditeľ TASR.


Copyright © TASR 2013