29. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Zosnulý nemecký herec Horst Tappert, preslávený postavou elegantného televízneho inšpektora Stefana Derricka, slúžil počas druhej svetovej vojny v obávanej nacistickej jednotke SS. Informovali o tom dnes nemecké médiá.
Novoodhalené historické dokumenty ukazujú, že Tappert bol príslušníkom oddielu elitnej ozbrojenej zložky SS, ktorá bojovala aj na východnom fronte.
SS je známa tým, že v druhej svetovej vojne páchala kruté zverstvá, ale nie je jasné, či sa na nich podieľal aj Tappert.
Televízny detektívny seriál "Derrick" produkovala nemecká televízia ZDF v rokoch 1974-1998 a bol jedným z najpredávanejších nemeckých televíznych programov, ktorý sa vysielal vo vyše 100 krajinách, vrátane bývalého Československa a neskôr aj Slovenska alebo Číny.
Tappert zomrel v roku 2008.
Holandská verejnoprávna stanica NOS včera informovala, že televízna stanica MAX sťahuje z programu reprízy "Derricka" kvôli odhaleniam o jeho členstve v SS.


Americký prezident Barack Obama si v sobotu na výročnej večeri Združenia korešpondentov v Bielom dome uťahoval z médií, svojich kritikov i sám zo seba.

Na podujatí plnom osobností, na ktorom sa novinári a celebrity stretávajú s washingtonskou elitou, ho sprevádzala manželka, prvá dáma USA Michelle Obamová, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.
Obama vyzval republikánov, aby s ním spolupracovali na politických prioritách. "Viem, že si republikáni stále vyjasňujú, čo sa stalo v roku 2012, avšak všetci sa zhodnú na jednom, že musia lepšie oslovovať menšiny," povedal. "A hľa, pokojne ma nazvite egoistom, no myslím na jednu menšinu, s ktorou by mohli začať... pozerajte sa na mňa ako na skúšku."
Obama, demokrat a prvý černošský prezident USA, vlani v novembri opätovne zvíťazil vo voľbách s drvivou podporou zo strany menšín vrátane Afroameričanov a hispáncov.
Zameral sa aj na ľudí, ktorí pochybujú, či je kresťan, či nie je radikálny ľavičiar alebo či sa vôbec narodil a území USA a teda či je oprávnený byť prezidentom krajiny.
"Keď sa dnes pozerám do zrkadla, musím priznať, že už nie som urasteným mladým moslimským socialistom, akým som býval... Čas plynie. Ošediviete," zažartoval si. "Usilovne tiež pracujem na plánoch Obamovej knižnice a niektorí navrhujú, aby sme ju umiestnili do môjho rodiska. Ja by som ju radšej ponechal v Spojených štátoch."
Najostrejšie žarty si šéf Bieleho domu nechal pre médiá.
"Viem, že CNN utrpela v poslednom čase nejaké sklamania, no ja skutočne obdivujem ich úsilie pokryť všetky stránky udalosti, pre prípad, že by jedna z nich mohla byť správna," vyhlásil za potlesku.
"Niektorí z mojich bývalých poradcov prešli na temnú stranu. Napríklad David Axelrod teraz pracuje pre MSNBC, čo je pekná zmena tempa, pretože MSNBC zvykla pracovať pre Davida Axelroda," dodal Obama. Axelrod bol hlavným stratégom jeho vlaňajšej predvolebnej kampane a poradcom Bieleho domu. MSNBC je považovaná za televíziu naklonenú liberálne.


Copyright © TASR 2013