30. 4. 2013

RVR NEWS

RVR NEWS

 



Štrnásť žiadateľov sa uchádza o desať voľných rozhlasových frekvencií na terestriálne vysielanie v jarnom výberovom konaní Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, záujem prejavili spoločnosti C.S.M. group, media.fm, Best FM Media, GES Slovakia, Radio Format consulting, Rádio Rebeca, Radio Rock, Sity media, Rádio Wow, Rádio Lumen, Marek Petráš, Rádio Šport, Jolin a D.Expres. "Najviac záujemcov sa uchádza o frekvenciu 93,2 MHz Poprad, ktorá je od decembra 2012 voľná po vysielateľovi Turist servis, s.r.o. (Tour radio). Využívať by ju chcelo šesť vysielateľov," uviedla Jelčová.
Ako ďalej informovala licenčná rada, viacero uchádzačov sa prihlásilo aj so záujmom o frekvencie 105,5 MHz Bratislava, 105,9 MHz Nitra, 95,5 MHz Nové Mesto nad Váhom a 89,5 MHz Považská Bystrica. Naopak, žiaden záujemca sa neuchádza o frekvenciu 93,0 MHz Trebišov. Každú z frekvencií môže RVR prideliť len jednému záujemcovi o vysielanie, pripomenula Jelčová. RVR o pridelení jednotlivých frekvencií rozhodne po verejnom vypočutí žiadateľov, ktoré je naplánované na 20. mája od 10:00 v sídle Rady pre vysielanie a retransmisiu v Bratislave.
Pri rozhodovaní o udelení či zmene licencie licenčná rada posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií a mediálnych obsahov, prehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa a prehľadnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov na financovanie vysielania. Rada si tiež podľa Lucie Jelčovej všíma vyváženosť programovej skladby vzhľadom na už existujúcu ponuku v lokalite, ktorú bude nové vysielanie pokrývať a aj prínos žiadateľa vo vzťahu k vysielaniu a výrobe programov vo verejnom záujme. Prihliada na to, aby žiadateľ nezískal dominantné postavenie na relevantnom trhu. Ak je žiadateľom o licenciu právnická osoba so zahraničnou majetkovou účasťou, je pre RVR dôležitá pri rozhodovaní o licenciách i primeraná majetková účasť slovenských osôb.


 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.