5. 9. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 
Bratislavské Divadlo Astorka Korzo'90 začína novú sezónu 2013/2014 obnovenou premiérou pôvodnej slovenskej divadelnej hry Petra Pavlaca Moja mama mala brata.
      Pod režijným vedením Patrika Lančariča ju uvádza s výnimočným hereckým obsadením Mariána Labudu so synom Mariánom Labudom. Jej premiéra bude vo štvrtok 5. septembra a repríza 23. septembra.
      Príbeh je o zázračnom uzdravení slepého strýka Eduarda, ktorý po 50-ročnom živote v tme a operácii konečne vidí. Okrem emotívnych rodinných vzťahov a spoznávania novej priestorovej reality bývalého slepca je na javisku zobrazená snaha využiť túto situáciu v podobe televízneho šou programu. Inscenácia trvá 80 minút a je spestrená videoprojekciami. 
      "Hra určitým spôsobom reflektuje, ako média dokážu zneužiť veľmi citlivé a intímne veci ľudí, ako prekračujú isté hranice. Keď si myslíme, že niekomu pomáhame, tak to môže byť celkom naopak," po dnešnej verejnej generálke zdôvodnil pre TASR Pavlac, ktorý inscenáciu napísal na podnet mladšieho Labudu a podľa dvoch poviedok amerického neurológa.
      "Volá sa Oliver Sax a píše skvelé poviedky o svojich prípadoch. Úžasne vie vytvoriť príbeh, ktorý nie je popisom diagnózy, ale hovorí o zážitkoch toho človeka, reflektuje jeho emócie. Ja som príbeh o slepom strýkovi prepojil s potenciálom otca a syna, ich hereckým naladením a spôsobom hrania. Mne veľmi pomáha mať pred očami herca, ktorý to bude hrať, pretože o to konkrétnejší je ten obraz, veta, štylistika," dodal autor.

Copyright © TASR 2013