1. 9. 2013

Zomrela Viera Strnisková

Zomrela Viera Strnisková

Vo veku 83 rokov zomrela v sobotu večer významná herečka Viera Strnisková, dlhoročná členka SND. Informovala o tom jej dcéra, herečka a režisérka Jana Strnisková, uviedol portál Sme.sk.
Viera Strnisková sa narodila 30. októbra 1929 v Hlohovci. Už ako 18 ročná začala hrať na Novej scéne v Bratislave. Po angažmánoch vo Zvolene a Nitre pôsobila od roku 1962 v Slovenskom národnom divadle. Spájame si ju predovšetkým s tragickými rolami slovenskej klasiky, ale objavovala sa aj v hrách svetového repertoáru ako sú Scény z manželského života, či Maria Stuartova. Hrala citlivú Blanche du Bois v Električke zvanej túžba Tennesseeho Williamsa, bola aj pani Borkmanovou v Ibsenovej hre John Gabriel Borkman.
V šesťdesiatych rokoch nakrútila viacero filmov - Tvár v okne, Námestie svätej Alžbety, Smrť prichádza v daždi, Rok na dedine, Prípad pre obhajcu, Zmluva s diablom, Traja svedkovia, Sladký čas Kalimagdory, Medená veža, pamätnou postavou bola aj jej Ilčíčka zo Živého biča. Matku hlavnej hrdinky, antinacistickej bojovníčky Marušky Kudeříkovej stvárnila vo významnom českom filme ...A pozdravuji vlaštovky (1972), matku víl zas v československej rozprávke Soľ nad zlato, v historickom seriáli Alžbetin dvor hrala zemanku Ruttkayovú. Jej významným filmom bola snímka nakrútená podľa hry Ivana Bukovčana Kým kohút nezaspieva z roku 1986. Neskôr už účinkovala skôr v televíznych filmoch a seriáloch, medzi posledné patrili Dlhá krátka noc a TV film Ako divé husi z rokov 2003 a 2000. Účinkovala v mnohých televíznych inscenáciách, v rozhlase, dabingu, bola aj známou recitátorkou. Sestra divadelného režiséra Vladimíra Strniska sa vydala dvakrát a bola prvou ženou režiséra Pavla Haspru.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.