16. 1. 2014

RADA RTVS

RADA RTVS

Nezávisle a transparentne chce Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pristupovať k informovaniu verejnosti o kandidátoch na prezidenta, ako aj k samotným kandidátom. Všetky podstatné informácie bude RTVS zverejňovať na svojej webstránke, http://www.rtvs.sk. Radu RTVS o tom na jej dnešnom rokovaní informoval riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky Lukáš Diko. Vedenie spravodajstva verejnoprávneho média vypracovalo po prvý raz projekt, ktorý má zaistiť objektívnu prípravu informácií o voľbách hlavy štátu. Pravidlá pre voľby prezidenta sa po dnešnom prerokovaní Radou RTVS stali internou smernicou RTVS. Jeho pravidlá majú zaistiť aj to, aby sa z RTVS nestal nástrojom propagandy.
Po prvý raz sú súčasťou konceptu volebného vysielania pravidlá, na základe ktorých sa bude verejnoprávne spravodajstvo a aktuálna publicistika rozhodovať. “Budeme prihliadať na to, aby sa z RTVS nestal nástrojom nejakej propagandy,“ zdôraznil pre agentúru SITA Diko s tým, že sa inšpirovali aj v zahraničí, najmä v Českej republike. “Napríklad pri spravodajských a publicistických reláciách budeme prihliadať pri spracovaní informácií na verejný záujem, význam danej udalosti a informácie v kontexte aktuálneho diania, vplyv tejto informácie na obyvateľstvo ale aj napríklad na to, či je možnosť presadiť takýto zámer v rámci kompetencií prezidenta,“ upozornil šéf spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko.
Informácie o voľbách, kandidátoch na prezidenta sa objavia vo forme diskusií, štruktúrovaných rozhovorov a posolstiev kandidátov vo vysielaní oboch organizačných zložiek RTVS – v Slovenskom rozhlase (SRo) a v Slovenskej televízii (STV). Podľa Dika majú záujem, aby “diskusia bola naozaj diskusiou kandidátov a nielen jednostrannou prezentáciou ich volebných programov“. Presná dramaturgia vysielania venovaného voľbám prezidenta bude známa na budúci týždeň. Vysielanie sa delí na časť pred začiatkom kampane a časť počas kampane. Pred kampaňou, do 28. februára, bude RTVS informovať o voľbách a o kandidátoch, každému z nich poskytne priestor na rozhovor v rozhlase a v televízii. Počas kampane je vysielanie určené zákonom. SRo a STV musia podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta SR vyčleniť všetkým kandidátom rovnaký priestor, spolu však na voľby môže venovať najviac 10 hodín SRo a 10 hodín vo vysielaní STV. Jeden kandidát nemôže dostať viac ako jednu hodinu. Tento čas bude vyhradený už spomínaným štruktúrovaným rozhovorom, v ktorých kandidátom položia niekoľko odborných otázok. Ďalej dostanú priestor na formulovanie svojho posolstva voličom, ktoré sa odvysielajú v posledný deň kampane. Posledné dni kampane 10., 11. a 12. marca budú vyhradené živým diskusiám viacerých kandidátov o 20:10 na Jednotke a na Rádiu Slovensko. Spoločné, televízne i rozhlasové, bude aj povolebné štúdio.
RTVS si dá urobiť vlastné dva prieskumy preferencií kandidátov. Urobia ich dve agentúry – Focus a Median, rôznou metodikou. Radu o tom informoval generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Prieskumy budú podľa Lukáša Dika jedným z ukazovateľov pri rozdelení všetkých 15 kandidátov na tri skupiny po päť, aby sa v diskusiách porovnávali programy porovnateľných kandidátov. Ostatné programy podľa zákona nasadí RTVS na základe žrebovania. Platenú reklamu RTVS vysielať nebude, avizoval Mika. Problém by mohol byť s cenníkom alebo s možnosťami kandidátov pripraviť kvalitatívne podobné spoty. Termíny na diskusie dá RTVS kandidátom vedieť v dostatočnom predstihu už na budúci týždeň. Ak by sa stalo, že niektorý z nich do vopred dohodnutej diskusie nepríde, diskusia sa skráti o čas, ktorý mal kandidát dostať.
Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. Kampaň pred voľbou prezidenta sa začína 15 dní (28. februára) a končí sa 48 hodín (13. marca o 7:00) pred začiatkom voľby. Vedenie kampane mimo času zákonom stanovenej kampane je zakázané. Zákon o voľbách prezidenta označuje za kampaň “činnosť kandidátov, politických strán a hnutí, prípadne ďalších subjektov v prospech voľby kandidáta, vrátane inzercie alebo reklamy prostredníctvom rozhlasového a televízneho vysielania, hromadných informačných prostriedkov, veľkoplošných nosičov, plagátov a iných nosičov informácií“. Verejnoprávny SRo a STV zo zákona musia informovať o kandidátoch, súkromné televízie a rádia môžu, ale aj nemusia. Maximálny vysielací čas venovaný prezentácii kandidátov je obmedzený, a spolu je to 10 hodín, pričom jeden kandidát nemôže dostať viac ako jednu hodinu. Kandidáti musia dostať rovnaký priestor, nikto nesmie byť znevýhodnený. V prezidentských voľbách platí informačné moratórium. Moratórium sa začne 48 hodín pred začiatkom volieb a platí aj počas nich. Znamená zákaz zverejňovať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky možno najneskôr tri dni pred dňom konania voľby.
O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách uchádza 15 kandidátov, čo je rekordný počet. Do polnoci štvrtka 9. januára podali návrh na svoju kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky (v abecednom poradí): Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko.


Od januára Rádio Slovensko rozšírilo prúdové vysielanie v sobotu od 18.30 do 21.00. Zároveň v sobotu po 21.00 vysiela v párny týždeň Literárnu revue a v nepárny týždeň dokument. V nedeľu od 7.30 sa vo vysielaní objavil nový formát Bola raz jedna povesť, ktorý dramatizovanou formou, ale aj formou rozhovorov s odborníkmi, približuje hlavne detskému poslucháčovi tradičné slovenské povesti.
Ako informoval Ľuboš Černák, v piatok po 17.10 bola do vysielania zaradená rubrika Naša hudba o slovenskej populárnej hudbe, ktorú pripravuje a moderuje Julo Viršík. „Aj týmto spôsobom si plníme záväzok podporovať domácich autorov a interpretov. Podiel domácej hudobnej produkcie už v súčasnosti máme v dennom vysielaní nastavený na 30 %,“ uviedol Černák.
Čiastočná zmena vo vysielaní sa dotkla aj populárnej nočnej talkšou Nočná pyramída. Jej pondelkové vysielanie venované zdravotníckym témam sa v novej podobe a pod novým názvom Pohotovosť presunulo na Rádio Regina. „Nočné pyramídy však po celý týždeň naďalej ostávajú dôležitou súčasťou programu Rádia Slovensko, vysielame ich každý večer počas celého týždňa po 22.20,“ dodal šéfdramaturg Rádia Slovensko. Medzi ďalšie novinky vo vysielaní patria Humory cez čiaru (nedeľa 11.05), ktorý pripravuje Jakub Nvota, či Dvojbodky s Milanom Lasicom a Pavlom Danišovičom.
Ako ďalej uviedol Ľ. Černák, pre Rádio Slovensko sú momentálne prioritou ZOH Soči 2014. „Okrem podrobného každodenného spravodajstva počas konania olympiády bude Rádio Slovensko prinášať všetky priame prenosy zápasov našej hokejovej reprezentácie,“ povedal šéfdramaturg prvého rozhlasového okruhu RTVS. Rádio Slovensko do Soči vysiela svoj vlastný redaktorský tím v zložení Matúš Čunderlík, Jozef Jarkovský, Martin Šeďo, Martin Balážik, Svetlana Barátová a Martina Uličná.
Rádio Regina:
Prvoradým cieľom Rádia Regina je posilniť regionálny charakter vysielania a vytvoriť viac priestoru pre kontakt s poslucháčom. Podľa šéfdramaturga Marcela Hanáčka je ďalšou prioritou pokračovať v diferenciácii programu od ostatných rozhlasových programových služieb RTVS. „Diferenciácia programov Rádia Slovensko a Rádia Regina naďalej pokračuje, Regina má svoj stabilný tím redaktorov a moderátorov, ktorí pracujú na unikátnom obsahu. Ideme cestou posilňovania spolupráce medzi jednotlivými regionálnymi štúdiami, čo sa už prejavilo napríklad vo vianočnom vysielaní,“ povedal M. Hanáček. Rádio zmenilo koncepciu večerného vysielania – v pracovných dňoch po 21.00 bol vytvorený priestor pre hudobné relácie - folk a country, blues, swing či orchestrálna hudba, pričom všetky bloky sú moderované a uvádzané hudobnými redaktormi. Po hudobných formátoch dostanú priestor bloky slova a kontaktné relácie - Pohotovosť (kontaktná relácia - rozhovory s lekármi o konkrétnych diagnózach), Večerné reflexie (kontaktná relácia - rozhovory so zaujímavými ľuďmi,), Rozhlasová hra, Zrkadlenie (kultúrny magazín s hosťom – presun z Rádia Slovensko) a Straty a nálezy (rozhovor moderátora s poslucháčmi na danú tému).
Ďalšie zmeny v programe Reginy:
- každé štúdio autonómne vysiela Raňajky s Rádiom Regina (sobota 6.00 – 8.00, moderované prúdové vysielanie);
- bloky prúdového vysielania – BA Panoráma, BB Štvorlístok, KE Varíme s Reginou a Horami – dolami s hosťami v štúdiu (sobota 9.00 – 12.00);
- Nové relácie v nedeľu - Ako sme žili (reportáže z regionálnych múzeí, 10.00 – 10.30) Pozvete nás ďalej? (tradičná relácia o rodine v 21. storočí, 15.00 – 15.30, vysiela len BA a KE), Studnička (relácia o mladom folklóre, 15.00, vysiela len BB), Cesty domov (nový formát na Rádiu Regina, moderuje Katarína Brychtová. Moderátorka sa v štúdiu rozpráva so známymi osobnosťami, ktoré žijú v Bratislave, ale pochádzajú z iného kúta Slovenska; 16.00 – 17.00);
- Nové ranné prúdové vysielanie Nedeľné ráno s Rádiom Regina – vysiela sa z bratislavského štúdia, program napĺňajú všetky tri Reginy (nedeľa 6.00 – 8.00);
- nový formát Pohotovosť (pondelok 22.00);
- presun formátu Zrkadlenie z Rádia Slovensko na Rádio Regina (štvrtok 22.00);
- dva krátke formáty Ekuména vo svete (sobota, 5.00/repríza 18.15) a Rádio Vatikán (nedeľa 5.00/repríza 18.15).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.