14. 1. 2014

Literárny fond udelí výročnú cenu za novinársku tvorbu

Literárny fond
 
udelí výročnú cenu za novinársku tvorbu

Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu v súlade so svojím poslaním stimulovať kvalitnú masmediálnu tvorbu každoročne udeľuje ceny za pozoruhodné tvorivé výkony v oblasti tlače i elektronických médií. Cena sa odovzdáva občanovi SR za pozoruhodné spravodajské a publicistické dielo uverejnené v predchádzajúcom kalendárnom roku. Výročná cena sa udeľuje v týchto kategóriách: Publicistika: tlač, internetové médiá, rozhlas, televízia, Spravodajstvo: tlač, internetové médiá, rozhlas, televízia, spravodajské agentúry. A taktiež v kategórii Novinárska fotografia.
      O tvorivú cenu sa môžu uchádzať jednotliví autori. Okrem nich môžu návrhy na ocenenie podávať šéfredaktori, katedry žurnalistiky, členovia výboru sekcie. Tvorca sa môže uchádzať o cenu maximálne tromi samostatnými súťažnými príspevkami, ktoré treba zdokumentovať, pokiaľ ide o tlač príspevkami v tlačenej vo forme, ako boli publikované (naskenované). Pokiaľ ide o elektronické médiá, príslušnou kazetou, CD, DVD vo formáte mpg a ak ide o novinársku fotografiu príslušnou snímkou. K príspevkom v podkategóriách rozhlas a televízia treba doplniť aj stručnú anotáciu. K súťažným prácam predloženým v jazyku národnostných menšín je nevyhnutné priložiť preklad príspevku do slovenského jazyka.
      V prihláške treba uviesť meno autora, adresu bydliska, mailovú adresu, kategóriu, názov súťažného príspevku, presný názov a adresu masmédia, v ktorom bolo dielo uverejnené, dátum uverejnenia. Porota vylúči zo súťaže nekompletné prihlášky, práce, ktorých autor nesprávne určil kategóriu, prípadne prihlásil viac ako tri príspevky. Práce prihlásené do súbehu sa nevracajú. Prihlášky, súťažné príspevky a anotácie je potrebné predložiť v troch exemplároch, v prípade novinárskych fotografií v jednom exemplári.
      Cena za novinársku tvorbu pozostáva z diplomu a finančnej odmeny vo výške 1000 eur. V každej kategórii udelí výbor sekcie spravidla dve prémie do 500 eur.
      Práce navrhnuté na výročnú cenu posúdi odborná porota, ktorú menuje výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu. Návrhy na cenu je potrebné poslať do 31.1.2014
.

Copyright © TASR 2013