14. 1. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

 SLOVAK MEDIA NEWS


Slovenská národná knižnica (SNK) sprístupnila na internete v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív zdigitalizované denníky, týždenníky a mesačníky, ktoré vychádzali na Slovensku pred 100 rokmi.
      Novinové články sú podľa generálnej riaditeľky SNK Kataríny Krištofovej jedným z najlepších svedectiev o tom, čím žila spoločnosť na Slovensku pred sto rokmi. „Verejnosti chceme dať možnosť nahliadnuť do storočných novín a časopisov, do ich tém či štýlu, v akom boli písané. Na stránke www.dikda.eu postupne zverejňujeme vydania periodík Slovenské noviny, Slovenský denník, Národnie noviny, Národný hlásnik, Robotnícke noviny, Ľudové noviny, Slovenský týždenník, Vlasť a svet, Slovenské pohľady, Veselé noviny, Živena či Národný hlásnik,“ povedala Krištofová.
      SNK v rámci projektu Digitálna knižnica a digitálny archív, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF), verejnosti sprístupňuje zdigitalizované diela, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana. „Teda, ktoré sú z pohľadu autorských práv voľné. Môže sa tak stať po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov,“ dodala generálna riaditeľka SNK.

Copyright © TASR 2013