11. 5. 2014

Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest




Rakúšan Thomas Neuwirth, ktorý na pódiách vystupuje ako bradatá speváčka Conchita Wurst, sa stal víťazom sobotňajšej súťaže Eurovízie s piesňou "Rise Like A Phoneix".
Dvadsaťpäťročný rakúsky transvestita, ktorého symbolmi sú podľa agentúry DPA upravená brada, parochňa s dlhými vlasmi a ženské večerné šaty, zvíťazil v súťaži, ktorú sledovalo približne 180 miliónov ľudí v 45 krajinách. Neuwirth, ktorý sa na pódiu objavil s motýlími mihalnicami a v topánkach s vysokými podpätkami, porazil holandské duo modernej country hudby The Common Linnets, informovala agentúra Reuters.
Neuwirth sa narodil v hornorakúskom Gmudene, no vyrástol v štajerskom Bad Mitterndorfe. Po prvý raz sa objavil pred očami divákov celej krajiny v roku 2006 v tretej sérii hudobnej súťaže Starmania. V nej skončil druhý za Nadine Beilerovou. Neskôr sa stal členom chlapčenskej skupiny "jetzt anders!", tá sa však zakrátko rozpadla. V roku 2011 vystúpil v talentovej súťaži televízie ORF "Die grosse Chance" (Veľká šanca) po prvý raz ako bradatá speváčka Conchita Wurst.
Priezvisko Wurst v tomto prípade podľa agentúry APA naznačuje aj na nemecký výraz pre klobásu - pričom Neuwirth tvrdí, že do jednej osoby sa vmestia dve pohlavia - a aj na nemecký hovorový výraz "byť fuk", pričom to, čo sa počíta, je človek, pohlavie je fuk.
Už s identitou Conchity Wurst vystupoval ako spracovateľka rýb v programe ORF "Die härtesten Jobs Österreichs" (Najťažšie zamestnania v Rakúsku) a v púštnej reality show RTL "Wild Girls".
Ešte pred cestou do Kodane Neuwirth vyhlásil, že postavy bradatej speváčky sa tak skoro nevzdá.
"V zásade nevylučujem, že jedného dňa nechám parochňu doma, ale to sa v najbližšej budúcnosti určite nestane. Moja misia sa skončí, keď už nebudeme musieť diskutovať o tom, koho smieme milovať," vyhlásil rakúsky transvestita.
Proti účasti transvestitu v súťaži spustili petície v Rusku, Bielorusku a Arménsku. Signatári žiadali, aby televízie v ich krajinách program nevysielali, alebo aspoň vystrihli transvestitu z vysielania.
"Populárna medzinárodná súťaž, ktorú budú naše deti sledovať, sa na popud európskych liberálov stala semenišťom sodomie," uvádza sa v petícii ruského združenia rodičov.
Ruské dvojičky Anastasiju a Mariu Tolmačevové publikum v Kodani privítalo piskotom - v reakcii na marcovú anexiu Krymu, a jednak kvôli sprísneniu zákonov o homosexuáloch v Rusku. Ako pripomína agentúra Reuters, súťaž Eurovízie sa teší mimoriadnej obľube u homosexuálov.

Copyright © TASR 2014