13. 5. 2014

RVR NEWS

RVR NEWS


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dnes rozhodla o výsledkoch výberového konania na obsadenie frekvencií pre rozhlasové terestriálne vysielanie. Rada pridelila všetkých 15 frekvencií zaradených do jarného výberového konania, a to šiestim z 11 záujemcov, ktorí sa zúčastnili verejného vypočutia. O frekvencie sa pôvodne uchádzalo 14 subjektov; Rádio Lumen, spol. s r.o., však svoju žiadosť o udelenie frekvencie zobralo späť, občianske združenie Company art a žiadateľa Pavla Pipišku Rada z výberového konania vylúčila, pretože nesplnili podmienky účasti v ňom.
Najviac frekvencií, šesť, získal vysielateľ C.S.M Group, s.r.o., (Rocková republika); päť z nich si spoločnosť sama skoordinovala, frekvencia 95,3 MHz Rožňava bola v minulosti pridelená spoločnosti Loud, s.r.o., ktorá nezačala v zákonnej lehote vysielať, preto jej licencia na vysielanie zanikla. Ďalšiu z frekvencií uvoľnených po spoločnosti Loud s.r.o. – 88,2 MHz Nitra, o ktorú bol vo výberovom konaní najväčší záujem, získal vysielateľ Best FM Media, spol. s r.o. Rada mu pridelila aj frekvencie 88,1 MHz Zvolen a 91,0 MHz Žiar nad Hronom, vďaka čomu Rádio Best FM rozšíri svoje pokrytie na strednom Slovensku.
Po dve frekvencie získali spoločnosť Radio Rock, s. r. o. (Rádio Rock) a nový vysielateľ Radio Format Consulting, s.r.o., ktorý bude svoju programovú službu Rádio Elán šíriť na frekvenciách 99,4 MHz Banská Bystrica a 92,0 MHz Nitra. Ostatní dvaja úspešní žiadatelia jarného výberového konania svoje pokrytie rozšíria o jednu frekvenciu. Do slovenského éteru vstúpi nový vysielateľ Rádio Elán, ktoré bude podľa predloženého projektu 100-% slovenským rádiom, zameraným na domáce dianie, podporeným slovenskou hudbou, ktorej ľudia rozumejú.
„Posilnil sa tzv. stredný segment, myslím teraz Rockovú republiku, Best FM a Rádio Rock. Ukazuje sa, že pomaly sa vyčerpáva spektrum, ktoré sa dalo vysielateľom udeľovať v analógovom vysielaní. Nájdu sa ešte slabšie frekvencie, zdá sa však, že záujem tu je, čo vidíme aj z tohto výberového konania. Asi budeme musieť veľmi seriózne začať uvažovať o digitálnom vysielaní DAB +, aby sa začal proces a postupne sa dalo naň prejsť, je to dlhý legislatívny a technický proces, záujemcovia by tu boli,“ uviedol pre TASR k dnešnému rozhodnutiu Rady pre vysielanie a retransmisiu jej predseda Miloš Mistrík.
RVR vyhlásila 14. marca prvé tohtoročné výberové konania na pridelenie rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie. Uchádzači o jednotlivé frekvencie podávali žiadosti do 15. apríla, verejné vypočutie záujemcov o frekvencie sa uskutočnilo v pondelok 12. mája.

Copyright © TASR 2013