1. 9. 2014

Kremnické gagy 2014

Kremnické gagy 2014

Galaprogramom Zlatý gunár vyvrcholil tretí, záverečný deň festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2014. O oceneniach v 34. ročníku tohto ojedinelého podujatia rozhodovala Akadémie humoru, ktorej prezidentom bol tento rok známy mím Milan Sládek. Najvyššie ocenenie Grand Prix si odnáša dvojica nemeckých komikov Gogol & Mäx za projekt Humor In Concert.
V kategórii divadelné inscenácie získal ocenenie Zlatý gunár maďarský súbor Mesebolt Bábszinház s predstavením Posledný výlet Baltazára E. a jeho nanebovstúpenie, v kategórii hudobné produkcie získali ocenenie Švajčiari Thomas & Lorenzo s kreáciou Smoking Chopin.
Dánsky klaun Mr. Toons s predstavením The Baloonman získal Zlatého gunára v kategórii pouličné a pohybové produkcie, v kategórii produkcie pre deti a mládež udelila akadémia cenu slovinskému Teatro Matita za predstavenie Pozor, los! a bratislavskému Divadlu LAB VŠMU za inscenáciu Jánošík? Jánošík! Jánošík...
V kategórii karikatúry a iné recesistické výtvarné diela bol ocenený český výtvarník Jiří Slíva, v kategórii literárne a žurnalistické diela získala ocenenie trojica Katarína Kerekesová, Katarína Moláková a Alexandra Salmeta za knižku Mimi a Líza, ktorú vydal Slovart v roku 2013. Za umelecký prednes si cenu prevzal Tobiáš Vacek z Prahy, ktorý interpretoval Zápisky starého prasáka od Charlesa Bukowského. Cenu Stana Radiča ako objav roka získalo Prešovské národné divadlo za inscenáciu Single radicals.
Cenou za celoživotné dielo odmenili Kremnické gagy výtvarníkov a karikaturistov Stana Kochana a Ivana Popoviča, tretím in memoriam je básnik, aforista, autor rozhlasových hier Peter Gregor (zomrel 11.marca 2014). Cenu organizátorov dostala aj Jana Koláriková, ktorá každoročne pripravuje výstavu prác nominovaných humoristov.
Festival udeľuje aj cenu Trafená hus, cenu za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane. Tá patrí voličom, ktorí novému županovi Banskobystrického samosprávneho kraja umožnili - okrem iného – vydávať noviny Náš kraj resp. Bystrický kraj s obsahom urážajúcim obete 2. svetovej vojny.
Záver 34. ročníka festivalu patrí Radošinskému naivnému divadlu a ich inscenácii Sčista-jasna, ktorou súbor oslávil 50. výročie založenia. Hru s podtitulom Druhá správa o mojom 20. storočí (1950-2000) premiérovo uviedli 7. decembra minulého roku v mieste svojho vzniku, v kultúrnom dome v Radošinej.

Copyright © TASR 2014