3. 9. 2014

TASR NEWS

TASR NEWS

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) ukončila prvý polrok 2014 s kladným hospodárskym výsledkom, keď zaznamenala zisk vo výške 47.284 eur. Vyplýva to zo Správy o činnosti TASR za I. polrok 2014, ktorú na dnešnom rokovaní vzali jednohlasne na vedomie všetci prítomní členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.
TASR podľa slov generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka opäť dokázala, že je spoľahlivým partnerom pre svojich klientov a inovátorom v oblasti technológií. "Neustále zdokonaľujeme svoje spravodajstvo aj cesty jeho distribúcie klientom. Stojíme na pulze doby a rešpektujeme dnešné aj budúce požiadavky. TASR je aj vďaka týmto atribútom prirodzeným lídrom na agentúrnom trhu a rešpektovaným partnerom všetkých relevantných médií," vyhlásil pred poslancami. Podľa Rezníkových slov si TASR stráži vyváženosť spravodajstva tak, aby prinášala nezávislé informácie pre občanov i klientov.
Miroslav Číž (Smer-SD) uznal, že sa nedá nevidieť permanentný rozvoj agentúry. Poslanec pritom ocenil spustenie rozhovorov s politikmi v televíznych reláciách na portáli Teraz.sk.
Správa o činnosti uvádza, že súhrnné náklady TASR dosiahli za I. polrok výšku 2.102.738 eur, zatiaľ čo celkové výnosy za hodnotené obdobie 2.150.022 eur. V porovnaní s prvým polrokom 2013 zvýšila agentúra tržby z predaja svojich produktov a služieb takmer o 18 percent.
TASR v prvom polroku 2014 vydala 142.886 multimediálnych správ. V slovnom spravodajstve priniesla 83.624 správ, vydala 6912 zvukov, 48.071 fotografií a 4279 videospráv. "V spravodajstve ostávajú dominantné slovné správy, no dynamicky sa rozvíjajú videosprávy," uviedol Rezník.
Poukázal pritom aj na súčasný trend na agentúrnych trhoch, ktorý smeruje k multimediálnym informáciám a k novému typu redaktorov ovládajúcich nielen novinárske zručnosti, ale aj nové technológie. "Títo 'new media editori' musia byť schopní udalosť zaznamenať, spracovať, editovať a napokon aj distribuovať k užívateľom, a to v čo najkratšom čase," zdôraznil Rezník. Ako dodal, TASR synergicky spojila tieto atribúty v rozvoji videosegmentu a spravodajských reportáží pre webových užívateľov.
Správna rada TASR ešte pri hodnotení spravodajstva konštatovala, že obdobie prvého polroka 2014 bolo mimoriadne bohaté na udalosti s veľkou spoločenskou závažnosťou. Agentúra sústredila sily a personálne zdroje na spracovanie prezidentských volieb i volieb do Európskeho parlamentu. Veľké nasadenie vyžadovala situácia na Ukrajine, ale i športové udalosti, či už to boli olympijské hry v Soči, alebo majstrovstvá sveta v hokeji či úvod majstrovstiev sveta vo futbale. Členovia Správnej rady pri bilancovaní skonštatovali, že naďalej sa tiež dôsledne pokrývali všetky udalosti v hlavnom meste i na celom Slovensku bez ohľadu na ich komerčnú hodnotu.
Správna rada TASR sa pri hodnotení Správy o činnosti za prvý polrok 2014 venovala aj činnostiam na projekte Digitalizácia archívov TASR, ktorú agentúra realizuje z prostriedkov Európskej únie. V prvej polovici 2014 prebiehali finálne administratívne práce na projekte. Realizoval sa predovšetkým popis objektov a ich príprava na digitalizáciu. Projekt, ktorý sa začal v januári 2013, bude zavŕšený v budúcom roku.

Copyright © TASR 2014