5. 9. 2014

RTVS reaguje na výsledky prieskumu hranosti domácej hudby v rádiách

RTVS reaguje na výsledky prieskumu
 hranosti domácej hudby v rádiách


Iniciatíva za slovenskú hudbu už dlhší čas upozorňuje na nízku hranosť slovenskej hudby v rádiách na Slovensku. Ich názor korešponduje aj s výsledkami prieskumu verejnej mienky na otázku „Chcú naozaj občania Slovenska, aby sa hralo v rádiách viac slovenských piesní ako doteraz?“
Prieskum uskutočnila agentúra Focus a jeho zadávateľom je OZ Archivárium, ktoré sa venuje uchovávaniu a sprístupňovaniu historického a kultúrneho dedičstva za účelom jeho ochrany a záchrany pre budúce generácie. Podľa prieskumu agentúry Focus na vzorke 1025 respondentov 56 % opýtaných je presvedčených, že minimálne päť a viac z desiatich odvysielaných piesní v slovenských rádiách by malo byť slovenských. Až 60 % respondentov uviedlo, že pomer päť z desiatich odvysielaných skladieb by malo byť slovenských, by mal platiť aj pre súkromné komerčné rádiá. Súčasný stav hranosti v slovenských rádiách je v priemere maximálne jedna slovenská pieseň z desiatich odvysielaných, teda menej ako desať percent domácich voči 90 percentám zahraničných piesní, čo považuje Iniciatíva za slovenskú hudbu za likvidáciu slovenskej hudby a hudobnej kultúry.
V prípade elektronických médií je v pozornosti predovšetkým verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska, na ktorého vysielanie prispievajú občania v zákonom stanovenej forme úhrady za službu verejnosti, ľudovo povedané koncesionárske poplatky. Podľa výsledkov prieskumu si občania želajú viac slovenskej hudby vo vysielaní RTVS, hlavne pilotnej programovej služby Rádio Slovensko.
„Domáca hudobná produkcia je jednou z priorít RTVS v oblasti hudobnej dramaturgie v rozhlasovom vysielaní. Na rozdiel od komerčných vysielateľov rozhlasová časť RTVS denne ponúka niekoľkonásobne viac slovenskej hudby vo vysielaní všetkých svojich okruhov. O tomto fakte svedčí ocenenie Zväzu autorov a interpretov, ktorý udelil Rádiu Slovensko cenu – rozhlasová stanica roka. Práve za podporu domácej hudobnej produkcie. RTVS má nastavené presné parametre práce s domácou hudbou na jednotlivých rozhlasových programových službách a dostávame veľmi silnú spätnú väzbu aj od slovenských autorov a interpretov. Sme presvedčení, že kroky, ktoré v tejto oblasti realizujeme, ale aj pripravujeme do budúcna, vo veľkej miere pomáhajú domácej hudobnej scéne na Slovensku,“ uviedla v odpovedi pre TASR Dominika Šulková, manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou zo Sekcie marketingu a komunikácie RTVS.
Vo vyjadrení RTVS nie sú pripojené žiadne číselné údaje, ktoré by viac objasnili súčasný stav prístupu programovej služby RTVS Rádio Slovensko voči výsledkom uvedeného prieskumu.
Z verejne prístupných údajov na webovej stránke slovensko.rtvs.sk/playlist vyplýva, že v hlavnom popoludňajšom bloku Popoludnie na Slovensku vo vysielaní Rádia Slovensko od 14.00 do 18.00 h v utorok 2. septembra popoludní v tomto bloku odohralo Rádio Slovensko celkom 44 skladieb, z nich bolo 32 zahraničných (v tom dve české) a 12 slovenských, teda 27,2 % domácej tvorby.
Podľa údajov z toho istého zdroja v stredu popoludní 3. septembra vo vysielaní Rádia Slovensko zaznelo 43 skladieb, z nich 33 zahraničných (v tom dve české) a 10 piesní z domácej produkcie, teda 23,3 % pôvodnej domácej tvorby.

Copyright © TASR 2014