1. 9. 2014

RTVS NEWS.Zelená vlna RTVS

RTVS NEWS

Zelená vlna RTVS

Zelená vlna RTVS oslavuje 5 rokov v éteri Vysielanie originálneho dopravného spravodajstva Zelená vlna RTVS sa začalo v Rádiu Slovensko 1. septembra 2009. Originálne dopravné spravodajstvo na rozhlasových programových službách RTVS v r. 2009 nadviazalo na tradíciu niekdajšieho federálneho vysielania Zelenej vlny. Podľa manažéra dopravného vysielania RTVS Ľuboša Kasalu Zelená vlna RTVS pri príležitosti osláv svojho 5. výročia chystá niekoľko noviniek. „Vari najväčším darčekom pre všetkých fanúšikov Zelenej vlny RTVS bude bezplatná mobilná aplikácia Zelená vlna, ktorú verejnosti predstavíme už túto jeseň a ktorá sa bude odlišovať od ostatných doposiaľ známych aplikácií s dopravnými informáciami. Aj týmto spôsobom chceme zintenzívniť interakciu medzi Zelenou vlnou a poslucháčmi - motoristami a ešte viac posilniť pozíciu Zelenej vlny RTVS na trhu s dopravnými informáciami,“ dodal Ľ. Kasala. Oslavy 5. výročia budú taktiež spojené so špeciálnou rozhlasovou a online kampaňou.
Dopravné informácie pochádzajú z troch základných zdrojov: z tzv. agendových systémov (Polícia SR, Národná diaľničná spoločnosť, Slovenská správa ciest, regionálne správy ciest, Hasičský a záchranný zbor SR, mestské dopravné podniky, správcovia cestných a mestských komunikácií, ČESMAD Slovakia, ASA, Jefta servis atď.), z telematických systémov (kamerové systémy, snímače a sčítače dopravy, navigácia v aplikácii Waze) a v neposlednom rade od Zelených anjelov. Zelená vlna RTVS taktiež aktívne spolupracuje s kolegami zo Zelenej vlny Českého rozhlasu. Pre zvýšenie kvality dopravného spravodajstva Zelená vlna RTVS vysiela špeciálne lokálne dopravné informácie z veľkých podujatí, napríklad z MS v hokeji IIHF 2011 v Bratislave, každoročne z festivalu Pohoda v Trenčíne a aktuálne aj z Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014 na letisku Sliač.
Zelení anjeli sú dobrovoľní dopravní spravodajcovia - registrovaní účastníci cestnej premávky, najmä vodiči, ktorí často jazdia na cestách Slovenska i Európy. Ich úlohou je okamžite telefonicky informovať o mimoriadnych udalostiach (dopravné nehody, zdržania, prekážky na ceste...), ktoré negatívne ovplyvňujú bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Zelenými anjelmi môžu byť aj motocyklisti, cyklisti, chodci (najmä v mestách) a takisto cestujúci mestskej hromadnej dopravy. Informácie o aktuálnej dopravnej situácii na konkrétnej ceste Zelení anjeli telefonujú do callcentra Zelenej vlny bezplatne na tzv. zelené číslo 0800 900 800 bez nároku na honorár s cieľom pomôcť ostatným účastníkom cestnej premávky, aby sa do cieľa svojej cesty dostal každý z nich bezpečne, plynulo a včas. Redaktori Zelenej vlny za bežný mesiac spracujú v nepretržitej prevádzke vyše 9 a pol tisíca rôznych dopravných informácií a hlásení zo všetkých dostupných zdrojov. Najaktívnejší Zelení anjeli budú slávnostne odmenení na októbrovom nitrianskom autosalóne, ktorý bude vyvrcholením osláv 5. výročia Zelenej vlny RTVS.

Vysielacie časy Zelenej vlny RTVS na programových službách RTVS/Slovenského rozhlasu:
Rádio Slovensko: ráno, predpoludním, popoludní – každú pol hodinu po správach. Večer, v noci cez víkend, vo sviatok – minimálne každú hodinu po správach.
Rádio Regina: ráno a popoludní – vždy po správach.
Rádio_FM: ráno každú polhodinu, popoludní každú hodinu po správach, cez víkend popoludní každú hodinu po správach.
Rádio Patria: ráno každú polhodinu, cez deň v špeciálnych časoch.
V príprave je aj televízna verzia Zelenej vlny, ktorá bude aktuálna pri plánovanom vysielaní denného televízneho informačného formátu.

Viac informácií o Zelenej vlne RTVS
http://www.zelenavlna.sk/
http://www.facebook.com/ZelenaVlnaSRo
http://twitter.com/zelenavlna
Partneri Zelenej vlny RTVS http://www.zelenavlna.sk/clanok/kontakty/partneri-zelenej-vlny