6. 9. 2014

MEDIA NEWS

Britská televízia BBC prinesie na špeciálnom vydaní tretej sezóny obľúbeného krimi seriálu Sherlock (2010) na DVD aj vystrihnuté scény. Zatiaľ nezverejnené zábery z druhej aj tretej sezóny však nebudú jediným bonusom, ktorý televízia v rámci edície ponúkne. Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť aj na tri 45-minútové a jeden hodinový dokument či audio komentár tvorcov seriálu. Nebude chýbať ani špeciálna epizóda Many Happy Returns (2013), ktorú uviedli pred začatím vysielania tretej sezóny. Špeciálne DVD s treťou sezónou Sherlocka s bonusmi vyjde 3. novembra.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Spomínanú tretiu sériu vysielala televízia BBC po dvoch rokoch čakania v januári tohto roka. Dátum premiéry štvrtej série zatiaľ nie je známy, na televízne obrazovky by sa však mohla dostať v roku 2016. Nakrúcanie spomaľuje predovšetkým pracovná zaneprázdnenosť oboch predstaviteľov hlavných úloh, Benedicta Cumberbatcha (Sherlock) a Martina Freemana (Watson). Tvorcovia Sherlocka však fanúšikov ubezpečili, že ju uvedú tak rýchlo, ako to bude možné. V auguste seriál získal sedem cien Emmy vrátane trofejí pre Cumberbatcha a Freemana a taktiež Stevena Moffata v kategórii Najlepší scenár miniseriálu, televízneho filmu alebo dramatického špeciálu.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Spoločnosť Bloomberg LP a jej zakladateľ a majiteľ väčšiny akcií Michael R. Bloomberg dnes oznámili, že Daniel L. Doctoroff odstúpi koncom tohto roku z funkcie prezidenta a generálneho riaditeľa spoločnosti. Spoločnosť Bloomberg LP nevymenuje nástupcu, spoločnosť opäť povedie M. Bloomberg s podporou súčasného vedenia.
Päťdesiatšesťročný Doctoroff nastúpil do funkcie prezidenta spoločnosti Bloomberg LP v januári 2008 a v júli 2011 sa stal generálnym riaditeľom. Pred svojím pôsobením v spoločnosti Bloomberg LP pracoval Doctoroff šesť rokov ako námestník primátora mesta New York pre ekonomický rozvoj a prestavbu v Bloombergovej administratíve.
„Dnešok je pre mňa i moju spoločnosť smutným dňom,” povedal Bloomberg. „Naozaj som chcel, aby Dan zostal a pokračoval vo svojej vedúcej funkcii. Ale chápem jeho rozhodnutie. Nikdy som nemal v úmysle sa po dvanástich rokoch vo funkcii primátora vrátiť do spoločnosti Bloomberg LP. Avšak, čím viac času som trávil zaoberaním svojou spoločnosťou, tým sa mi zdala vzrušujúcejšia a zaujímavejšia, vo veľkej miere vďaka Danovmu úsiliu. Stále viac som sa zapájal do diania v spoločnosti a to viedlo k tomu, že ku mne nedávno Dan prišiel s tým, že si myslí, že by bolo lepšie, aby som sa znovu ujal vedenia spoločnosti namiesto neho. To bola grandiózna a premyslená ponuka, a tak som ju po značnom nátlaku a veľkom váhaní nakoniec prijal.“
„Dan Doctoroff je jedným z mojich najbližších kolegov a priateľov už tridsať rokov,“ povedal Bloomberg. „Za môjho pôsobenia na radnici sa stal „architektom“ pozoruhodnej ekonomickej obrody mesta New York po 11. septembri. Viedol jedno z najvýznamnejších období rozvoja a pracovných príležitostí v histórii mesta a bol aj tvorcom koncepcie priekopníckeho programu trvalej udržateľnosti. Napriek tomu, že o spoločnosti Bloomberg LP a jej obchodnom modeli nevedel takmer nič, požiadal som ho, aby riadil moju spoločnosť rovnako disciplinovaným a kreatívnym spôsobom, aký ukázal pri práci na radnici. Okamžite sa zahĺbil do práce v spoločnosti a profesionálne previedol spoločnosť Bloomberg LP najväčšou finančnou krízou našej generácie.“
„Pod Danovým vedením je naše postavenie na všetkých trhoch, na ktorých pôsobíme, najsilnejšie počas celej existencie spoločnosti. Pokiaľ ide o financie, počas jeho funkčného obdobia sme každoročne dosahovali rekordy. Náš riadiaci tím je najtalentovanejší a najoddanejší v histórii našej spoločnosti. Podarilo sa nám sprofesionalizovať každú časť spoločnosti. Diverzifikovali sme našu činnosť, čiastočne otvorením sa novým obchodným modelom, technológiám a myšlienkam, procesom, ľuďom a akvizíciám. A podarilo sa nám udržať kultúru, ktorá je jadrom nášho úspechu. Ako som už veľakrát povedal, Danova práca na radnici a v spoločnosti Bloomberg dokazuje, že je jedným z najlepších vedúcich pracovníkov a manažérov, ktorých poznám.“
Daniel Doctoroff povedal: „Chcel by som sa poďakovať Mikovi Bloombergovi za to, že ma poctil tým, že som mohol byť členom vedenia jeho skvelej spoločnosti. Som si istý, že sa vracia ku kormidlu dobre pripravený čeliť budúcim problémom a využije výnimočné príležitosti. Chcel by som sa takisto poďakovať svojim kolegom z najvyššieho vedenia spoločnosti, najmä Peterovi Grauerovi, Tomovi Secundovi a Mattovi Winklerovi, ktorí pracujú pre spoločnosť dlhšie ako ja a ktorým spoločnosť Bloomberg vďačí za svoj úspech.“
Doctoroff pokračoval : „Spoločnosť milujem a hlboko si vážim Mika, takže rozhodnutie odísť nebolo jednoduché, ale v tejto etape môjho života je správne pre spoločnosť, Mika i mňa. Je to a vždy bola Mikova spoločnosť a pokiaľ jej chce venovať svoj obnovený záujem a energiu, je jediným zmysluplným riešením, aby sa opäť ujal kormidla. Som hrdý na naše úspechy v uplynulých siedmich rokoch a viem, že spoločnosť bude ešte silnejšia.“
Počas pôsobenia Doctoroffa v spoločnosti Bloomberg LP: - Tržby spoločnosti vzrástli z 5,4 miliardy amerických dolárov v roku 2007 na viac ako 9 miliárd amerických dolárov v roku 2014, a to aj napriek vplyvu finančnej krízy a jej dozvukov. - Podiel spoločnosti Bloomberg na trhu s finančnými informáciami vzrástol z 26 % na 32 %. - Napriek tomu, že celkový počet profesionálov v oblasti cenných papierov a investícií vo svete poklesol, počet predplatiteľov počítačového systému Bloomberg Terminal vzrástol z 273.000 na 321.000, vďaka väčšiemu prieniku existujúcich trhov a diverzifikácii na nové trhy, vrátane rozvojových trhov a korporácií. - Divízia Bloomberg News prijala viac ako 500 reportérov a editorov, čím sa zaradila medzi popredné spravodajské organizácie a zároveň výrazne posilnila svoj svetový vplyv prostredníctvom digitálnych médií a televízie a akvizície spoločnosti Bloomberg Businessweek. - Spoločnosť sa úspešne diverzifikovala i mimo rámec segmentu Terminal, ktorý slúži pracovníkom, ktorí sú v priamom kontakte so zákazníkmi, ako sú obchodníci, predajcovia a správcovia portfólia, do „podnikových“ produktov a riešení, pričom tržby plynúce z týchto segmentov vzrástli z 305 miliónov amerických dolárov na 1,08 miliardy amerických dolárov. - Spoločnosť expandovala na trhy s právnymi a vládnymi informáciami a údajmi o alternatívnych zdrojoch energie, poskytuje dôležité informácie predplatiteľom systému Terminal a novým koncovým používateľom.
Mike Bloomberg dodal : „Dan bude vždy súčasťou rodiny Bloomberg, zostane mojim priateľom, poradcom a partnerom i v nasledujúcich rokoch. Požiadal som ho, aby sa stal členom vedenia nadácie Bloomberg Philanthropies a určite osobne podporím budúce iniciatívy, ktoré sa rozhodne realizovať.“
Pred tým, ako začal pracovať pre Bloombergovu administratívu, pôsobil Doctoroff ako výkonný partner v spoločnosti Oak Hill Capital Partners (pôsobiacej v oblasti súkromného kapitálu) i ako investičný bankár v spoločnosti Lehman Brothers. Zapojil sa do komunálneho diania a hospodárskeho rozvoja a svojím úsilím prispel pri organizovaní Olympijských hier v roku 2012 v New Yorku. Tak vznikol plán stratégie ekonomického rozvoja New Yorku po 11. septembri.
Doctoroff založil modernú novú kultúrnu inštitúciu Culture Shed v priestoroch Hudson Yards na West Side na Manhattane a výskumné konzorcium Target ALS (spolu s nadáciou Bloomberg Philanthropies a Davidem Rubinsteinem), ktorá sa snaží nájsť liek na amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS), na ktorú zomrel jeho otec i strýko. Doctoroff okrem toho pôsobí v rade Ústavu pre svetové zdroje (World Resources Institute), v organizácii na ochranu ľudských práv Human Rights First a na vysokej škole University of Chicago.
Doctoroff zdôraznil, že v čase, ktorý mu zostáva, by sa rád zameral na záujmy, ktoré nie sú ziskové, a že neopúšťa spoločnosť Bloomberg LP kvôli žiadnej inej konkrétnej pracovnej príležitosti. „Počas svojej kariéry som bol investorom, štátnym úradníkom, vedúcim pracovníkom spoločnosti a stál som na čele neziskových organizácií,” povedal Doctoroff. „Všetky tieto rôzne výzvy som si naplno vychutnal. Opäť vítam príležitosť otvoriť novú kapitolu a časom sa rozhodnem, čo ďalej.”

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok zaslal smútočný telegram pozostalým fotoreportéra Andreja Stenina, ktorého zabili ukrajinské sily na východe Ukrajiny. Stenin pracoval pre štátnu tlačovú agentúru Rusko dnes (Rossija segodňa), zlučujúcu rozhlas Hlas Ruska a agentúru RIA Novosti, ktorá o tom informovala.
"Verili sme, že sa Andrej vráti k svojej rodine a priateľom, zastihla nás však smutná správa. Svoje povinnosti si plnil ako novinár i ako človek. Spravil všetko pre to, aby sa svet dozvedel pravdu o tragických udalostiach v Doneckej oblasti," napísal najvyšší ruský predstaviteľ v liste adresovanom Steninovej matke.
Rozlúčka s uznávaným žurnalistom sa konala v piatok v moskovskom tlačovom centre agentúry, v ktorej pôsobil. Stenina pochovali na Trojekurovskom cintoríne v hlavnom meste. Sústrasť jeho rodine vyjadril i premiér Dmitrij Medvedev a ďalší vládni činitelia.
Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) informoval, že útok, pri ktorom Stenin v auguste zahynul, vykonali ukrajinské sily. Na kolónu vozidiel s utečencami a niekoľkými východoukrajinskými bojovníkmi zaútočili Ukrajinci pri Donecku streľbou a vozidlá následne zapálili.
Práca žurnalistov v oblastiach, kde zúri ozbrojený konflikt, je vždy nebezpečná, keďže prítomnosť novinárov nemusí byť po vôli jednej alebo druhej strane, prípadne ani jednej z nich, pripomína agentúra ITAR-TASS.

Copyright © TASR 2014