SLOVAK MEDIA NEWS
Slovenská národná knižnica (SNK) pokračuje v sprístupňovaní storočných novín na internete, tentokrát ukázali, aké boli v novinách začiatkom minulého storočia odporúčania a reklamy potravinových produktov. SNK prináša tému na stránke www.dikda.eu v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA), kde popri digitalizovaných knihách sprístupňuje denníky, týždenníky a mesačníky vychádzajúce na Slovensku pred 100 rokmi, informovala agentúru SITA manažérka publicity DIKDA Zuzana Stančíková. Zdigitalizované noviny, ktoré čitateľom napríklad odporúčali, aby si kúpili hovädzí bujón, údeniny či bryndzu, možno nájsť na adrese http://dikda.eu/bujon-a-sunar-ktory-je-najlepsi/.
"Verejnosti dávame možnosť nahliadnuť do storočných novín a časopisov, do rôznorodosti ich tém a štýlu, v akom boli písané. Sú dôkazom života doby a často plné kuriozít a zaujímavostí. Pri téme domácnosti určite zaujmú prvé bujóny a umelá detská výživa na trhu. Napríklad ponuka kvalitných bio produktov bola vtedy samozrejmosťou, naopak, my ich dnes často ťažšie nachádzame," povedala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová. Na webstránke dikda.eu národná knižnica postupne uverejňuje vydania periodík Slovenské noviny, Slovenský denník, Národnie noviny, Národný hlásnik, Robotnícke noviny, Ľudové noviny, Slovenský týždenník, Vlasť a svet, Domácnosť a škola, Slovenské pohľady, Veselé noviny, Rarášek, Živena či Dennica. Projekt DIKDA je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF). Verejnosti sprístupňuje zdigitalizované diela, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana. Môže sa tak stať po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov.
©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.