21. 11. 2014

Nové vedenie v SME

Nové vedenie v SME

Denník SME dostane od 1. decembra nové vedenie, šéfredaktorkou bude Beáta Balogová. O novej poverenej šéfredaktorke denníka SME informovalo vydavateľstvo Petit Press dnes. Beáta Balogová prichádza do denníka z postu šéfredaktorky týždenníka The Slovak Spectator, ktorý tiež vydáva spoločnosť Petit Press. Anglický týždenník vedie už vyše desať rokov. "Mojou víziou pre denník SME je udržanie jeho nezávislosti, aby noviny naďalej prinášali čitateľom všetky informácie, ktoré čitatelia potrebujú k tomu, aby si dokázali vytvoriť objektívny obraz spoločnosti. Lebo v konečnom dôsledku ide o čitateľa, on je zamestnávateľ novinára," cituje tlačová správa spoločnosti Petit Press vyjadrenie Beáty Balogovej.


Beáta Balogová je podľa predsedu predstavenstva Petit Press Alexeja Fulmeka zárukou profesionality a ochrany nezávislého priestoru pre novinársku tvorbu v denníku SME. "Vždy som sa snažil pri zmene šéfredaktora vyberať z interného prostredia, aby som udržal kultúru a špecifickú atmosféru nášho vydavateľstva. Príbeh denníka SME je od čias Karola Ježíka príbehom súboja o slobodu a nezávislosť. Beáta Balogová je kvalitná a vzdelaná osobnosť s dlhoročnými skúsenosťami, ktorá bude ďalej napĺňať túto misiu," cituje tlačová správa k zmene vo vedení SME Alexeja Fulmeka.
Ako ďalej informuje Petit Press, Beáta Balogová bola prvým slovenským šéfredaktorom The Slovak Spectator a vystriedala v tejto pozícii kanadského novinára Thomasa Nicholsona (autora knihy Gorila). Pred jej pôsobením v Slovak Spectator pracovala v agentúrach TASR a SITA. Je absolventkou jednej z najprestížnejších novinárskych škôl na svete Columbia University School of Journalism v New Yorku. Vyštudovala aj žurnalistiku na bratislavskej Univerzite Komenského a absolvovala postgraduálne štúdium v rámci Fulbrightovho štipendia na School of Journalism na University of Missouri, Columbia. Je spoluautorkou projektu prednášok The Best Media Traditions, v rámci ktorého úspešne pozvala na Slovensko držiteľov Pulitzerovej ceny a novinárske osobnosti ako Walta Bogdanicha, Joshuu M. Friedmanna, Tima Weinera a Abigale Goldmanovú. Beáta Balogová bude v poradí štvrtým šéfredaktorom denníka SME po Karolovi Ježíkovi (1993 - 1998), Milanovi Šimečkovi (1999 - 2006) a Matúšovi Kostolnom (2006 – 2014).
Ako pre agentúru SITA doplnil predseda predstavenstva Petit Press Alexej Fulmek, zástupcovia šéfredaktora zatiaľ známi nie sú. "Rokujeme o nich s ľuďmi z interného prostredia." Úlohou Toma Nicholsona bude "vytvoriť reportážnu a investigatívnu produkciu pre vydavateľstvo Petit Press. Budem s ním spolupracovať ako s projektovým manažérom, jeho funkcia nebude zástupca šéfredaktora, na projektovej báze bude zabezpečovať investigatívny obsah pre denník Sme", informoval.


Vedenie denníka SME, šéfredaktor denníka Sme Matúš Kostolný a jeho zástupcovia a s nimi aj veľká časť redaktorov, podalo na konci októbra výpoveď. Urobili tak potom, ako Penta spolufinancovala kúpu 50-percentného podielu vo vydavateľstve Petit Press, ktorý získala firma NAMAV, s. r. o., dcérska spoločnosť SITA, a. s. Penta v posledných mesiacoch vstúpila do spoločností 7 Plus, ktorá vydáva denník Plus jeden deň a týždenník Plus 7 dní, a Trend holding, vydavateľa týždenníka Trend. Nedávno prejavila záujem o Zoznam.sk.


Vydavateľský dom Petit Press vydáva viac ako 30 regionálnych a celoslovenských titulov s týždenným predaným nákladom vyše 600-tisíc výtlačkov v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku. Do jeho portfólia patria denníky SME, Új Szó, Korzár, týždenníky Vasárnap, TV Svet, The Slovak Spectator, sieť regionálnych týždenníkov MY, sieť bezplatných schránkových novín ECHO, mesačníky Lišiak, Doma v záhrade, Magazín zdravia a Natankuj auto. Prevádzkuje spravodajský server www.sme.sk, vlastní tlačiareň a pôsobí aj v oblasti distribúcie tlače.