20. 11. 2014

RADA RTVS

RADA RTVS
V rámci tohtoročného hospodárenia by Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) mala vytvoriť prebytok vo výške približne 700.000 eur. Ako na dnešnom zasadnutí Rady RTVS uviedol generálny riaditeľ verejnoprávneho vysielateľa Václav Mika, prostriedky umožnia, aby na začiatku roka 2015 mohol RTVS bez problémov zaplatiť záväzky z tohto roku.
"Vďaka úsporám si vytvoríme podmienky, aby sme sa nedostali do nejakého režimu platobnej neschopnosti," povedal Mika a uviedol, že na plánovaný rozpočet, ktorý má RTVS predložiť na Rade v decembri to nebude mať žiadny dopad.
Už v októbri pri informácii o východiskách rozpočtu Mika konštatoval, že príjmy Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by mohli v roku 2015 dosiahnuť 107,6 milióna eur, pričom je do tejto sumy započítané nielen navýšenie príjmov zo štátneho rozpočtu, ale aj príjem z predaja nepotrebných nehnuteľností Telerozhlasu v Banskej Bystrici a v Bratislave. RTVS počíta s tým, že príjem z koncesionárskych poplatkov by mal ostať na úrovni 71 miliónov eur. Výdavky na televíznu výrobu by mali podľa východísk rozpočtu predstavovať 30,7 milióna eur, na rozhlasovú tvorbu 2,6 milióna eur. Mika v tejto súvislosti uviedol, že RTVS dá do programu rovnaké prostriedky, nemôže si však dovoliť rozvoj v oblasti investícií do nových projektov.
Aj na dnešnom zasadnutí RTVS zdôraznil, že zásadná zmena programových služieb nemôže prísť bez zmeny financovania RTVS. "Súčasný systém predstavuje riziko najmä v prípade dlhodobých projektových zámerov, špeciálne v oblasti športu," povedal Mika. Zdôraznil, že pri boji o vysielacie práva o najsledovanejšie športové udalosti, ako sú napríklad európske či svetové futbalové šampionáty v rokoch 2016, 2018 či 2020 a 2022, nemá RTVS žiadne prednostné práva. "Sme normálne v súťaži o tieto práva, kde rozhoduje cena," uviedol Mika. Dodal, že aj pri ich získaní sa za tieto práva platí ešte pred samotným vysielaním športového podujatia. "Už dnes musíme byť preto schopní mať zdroje, aby sme mohli o tieto práva súťažiť a to je veľmi zložité," povedal Mika.

Copyright © TASR 2014