9. 2. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Dokumentačné stredisko holokaustu (DSH) sa zapojilo do európskych projektov, v rámci ktorých poskytuje informácie o problematike holokaustu na Slovensku. "Oba projekty sú veľmi dôležité z hľadiska stimulácie výskumu. Sú to kľúčové projekty pre vybudovanie digitálnej infraštruktúry, aby bádatelia, ktorí pracujú s týmito webovými databázami sa lepšie zorientovali v spleti často rozptýlených prameňov." Pre TASR to dnes uviedol Ján Hlavinka z DSH.
Narážal tak na projekty Európska infraštruktúra pre výskum holokaustu (European Holocaust Research Infrastructure - EHRI) a Jeruša (Yerusha) do ktorých sa DSH zapojilo v roku 2015.
"Pre Dokumentačné stredisko holokaustu bolo veľmi zaujímavé vstúpiť do týchto projektov a mať možnosť participovať a získavať informácie o rôznych prameňoch. Navyše my ako partner sme zodpovední za to, že pokrývame Slovenskú republiku v jej súčasných hraniciach a vlastne dávame do projektu informácie jednak o archívnych a zbierkových inštitúciách a jednak o obsahu fondov zbierok," konštatoval Hlavinka.
Jedným z hlavných výstupov spolupráce je online portál EHRI, ktorý ponúka správu o dejinách konkrétnej krajiny v období holokaustu a jeho archívoch. Je to bezplatný a voľne prístupný portál, na ktorom sú v súčasnosti zverejnené informácie k viac ako 1900 organizáciám z rôznych krajín, ako aj 230.000 opisov konkrétnych fondov a zbierok s informáciami.
Riaditeľka DSH Monika Vrzgulová uviedla, že stredisko vypracováva opisy jednotlivých archívnych fondov a zbierok zo Slovenska. "V roku 2016 sme nadviazali úspešnú spoluprácu v tejto oblasti s Ministerstvom vnútra SR, ako zriaďovateľom štátnych archívov, Vojenským historickým ústavom, ako aj ďalšími organizáciami na Slovensku. V roku 2017 počítame s rozšírením spolupráce inými subjektmi," dodala.
Voľne dostupné informácie budú primárne určené pre historikov, využiť ich však môže i bežný užívateľ. "Je dôležité povedať, že EHRI portál je trošku popredu oproti Jeruši, ktorá zatiaľ nie je úplne na tej úrovni, lebo je to mladší projekt. Postupne však oba projekty budú na rovnakej úrovni a rovnako prístupné," uzavrel Hlavinka.
Projekt EHRI sa zameriava na podporu výskumu holokaustu a na vývoj nových metód a pomôcok. Spolupracuje na ňom viac ako 20 partnerských organizácií zo 17 krajín. Projekt Jeruša sa zameriava na židovské archívne dokumenty týkajúce sa rokov 1848-1938. Zapojilo sa do neho doteraz 14 európskych krajín vrátane Slovenska. Jeho zámerom je zhromažďovanie a zverejňovanie informácií o dostupných prameňoch k moderným európskym židovským dejinám a kultúre.

Copyright © TASR 2017