9. 2. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Primátorka Humenného a zároveň poslankyňa Národnej rady SR Jana Vaľová (Smer-SD) nesúhlasí s tým, že mestské Humenské noviny sú hlboko podpriemerné a neobjektívne. Reaguje tak na rebríček Transparency International Slovensko (TIS), ktorý porovnáva verejnoprávny prínos periodík v 100 najväčších mestách na Slovensku. "Hodnotenie mestských novín vydávaných samosprávami na Slovensku zo strany TIS považujeme za nedôveryhodné, tendenčné a politicky motivované," uvádza v reakcii Vaľová.
      Humenské noviny podľa nej prezentujú predovšetkým to, čo sa samosprávne podarilo uskutočniť, resp. aké sú plány mesta pre rozvoj a zlepšenie kvality života v meste. "V novinách sa napr. píše aj o tom, aké investície v meste sa zrealizovali a čo je v pláne," konštatuje Vaľová. Občania sa v nich podľa nej tiež dozvedia o prijatých všeobecne záväzných nariadeniach (VZN) a ich dopadne na život obyvateľov, zverejnené sú tiež pozvánky na kultúrne podujatia či dotácie schválené pre športové kluby.
      Za klamstvo označuje tvrdenie TIS, že v periodiku nedostávajú priestor politickí oponenti vedenia mesta. Poukazuje pritom na články z rokovania mestského zastupiteľstva o schvaľovaní investičných akcií na rok 2017, kedy boli odprezentované aj názory a návrhy opozičných poslancov. "Humenské noviny však nie sú bulvárny klebetník, aby v ňom boli prezentované hádky a urážky niektorých poslancov," dopĺňa Vaľová s tým, že nezostrihanú podobu zasadnutí zastupiteľstiev si môžu občania pozrieť v mestskej televízii alebo na internete.
      TIS porovnával verejnoprávny prínos periodík v 100 najväčších mestách na Slovensku, pričom do rebríčka napokon zahrnul 83 periodík, ktoré v aktuálnom volebnom období vyšli aspoň v piatich vydaniach. Všímal si pozitívne i negatívne stránky z pohľadu verejnoprávnosti, ako napríklad podiel samosprávnych tém, poskytnutie priestoru pre kritické a polemické názory, zapájanie verejnosti do budúcich rozhodnutí, ale tiež anonymita článkov, nadmerná propagácia primátora či vedenia samosprávy alebo podiel zmienok poškodzujúcich oponentov. "Výsledky potvrdzujú upozornenia, ktorými aktivisti, ale i nezávislí novinári dlhodobo poukazujú na to, že radničné noviny, platené z daní obyvateľov, sú často zneužívané na glorifikovanie vedenia samosprávy a zároveň na poškodzovanie oponentov," uviedol projektový koordinátor TIS Michal Piško.

Copyright TASR ©2017