8. 2. 2017

Tupec Daňo News

Tupec Daňo News




Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií nebude riešiť podnet voči prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ktorý podal aktivista Martin Daňo. Poslanci vo výbore neprijali uznesenie.
"Predmetom podnetu bolo, či náhodou verejný funkcionár neposkytol svoju podobizeň na reklamu v rámci videa na stránke istej firmy a link v statuse na sociálnej sieti. Keďže výbor neprijal platné uznesenie, nebude o ňom výbor rozhodovať," povedal predseda výboru Martin Poliačik (SaS).
Podľa neho ústavný zákon porušený nebol. "Neviem si predstaviť dokazovanie úmyslu zo strany prezidenta robiť reklamu súkromnej firme," ale bol za konanie, aby sa v ňom následne poslanci uzniesli na nejakom riešení, ktoré by používali do budúcnosti. Nie je totiž vylúčené, že takéto podnety sa budú množiť.
Poslanci na výbore varovali pred podnetmi na základe statusov na sociálnych sieťach. Treba pri nich byť podľa poslancov opatrný, lebo výbor môžu zbytočne zahltiť. "Denne dávame hodnotenia na sociálnych sieťach," poznamenal Poliačik s tým, že by bolo treba riadne zadefinovať reklamu a kedy ju verejný funkcionár robí.
Po opatrnosti pri týchto podnetoch volá aj Boris Kollár (Sme rodina), ktorý síce nie je člen výboru, ale na rokovaní bol. "Ak s týmto neskončíme hneď, tak už sa ani s dcérou či vnučkou na dovolenke nebudeme môcť pred hotelom fotiť," upozornil s tým, že dôležité je zisťovať, či má verejný funkcionár zo svojho konania prospech.
Poslanci súhlasili. Podpredseda výboru Juraj Blanár (Smer-SD) tiež upozornil na možné paralyzovanie výboru. Aj on hovorí o potrebe dôkladného zadefinovania konania, ktoré je v prospech nejakej firmy a ktoré je len priateľské a verejný funkcionár z neho nemá prospech. "Lebo potom sa už politik nebude môcť vyjadrovať ani k tomu, či je rožok dobre prepečený alebo nie," zdôraznil.
Peter Kresák z Mosta-Híd vyzval poslancov, aby rozlišovali, či verejný funkcionár koná sám aktívne a propaguje tým nejakú značku, alebo nie je aktívny a nie vlastným pričinením sa napríklad objaví v nejakom videu.

Copyright TASR ©2017