7. 2. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Moderátor americkej televízie Fox News Bill O'Reilly sa nateraz odmieta ospravedlniť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za to, že ho nazval "vrahom".
"Putinova administratíva v Moskve zrejme žiada, aby som sa ja, váš pokorný korešpondent, ospravedlnil za to, že som povedal, že starý Vlad je vrah... Takže už pracujem na ospravedlnení, ale môže to chvíľu trvať. Možno sa toho dočkáte okolo roku 2023," povedal O'Reilly vo svojej televíznej relácii odvysielanej v pondelok večer.
O'Reilly označil Putina na vraha počas rozhovoru so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom, odvysielanom v nedeľu. Trump reagoval, že vrahovia sú aj v Spojených štátoch. "Čo si myslíte? Že naša krajina je až taká nevinná?" opýtal sa Trump.
Putinov hovorca Dmitrij Peskov odmietol Trumpovu odpoveď komentovať, ale O'Reillyho vyjadrenie označil "za neprijateľné a urážlivé". "Radi by sme od tejto ctihodnej organizácie dostali ospravedlnenie," uviedol v pondelok ráno na adresu Fox News.
Trump sa v nedávnej minulosti o Putinovi vyjadril pochvalne a naznačil, že pod jeho vedením by mohlo dôjsť k zlepšeniu americko-ruských vzťahov. Rovnako pochvalne hovoril aj Putin o Trumpovi.

Biely dom zverejnil zoznam takmer 80 teroristických útokov, o ktorých podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa médiá dostatočne neinformovali. Na zozname je aj decembrový útok na berlínske vianočné trhy, vlaňajší útok kamiónom v meste Nice či parížske teroristické útoky z 13. novembra 2015. 
      V súpise zverejnenom v noci nadnes sa nachádza celkovo 78 násilných teroristických činov, spáchaných v Európe, USA a inde vo svete v období od septembra 2014 do decembra 2016. Pri každom z nich je uvedený konkrétny atentátnik alebo zodpovedná skupina, približuje agentúra DPA.
      Medzi útoky, o ktorých vraj médiá dostatočne neinformovali, zaradila Trumpova administratíva aj masaker z nočnom klube vo floridskom Orlande z júna 2016 či streľbu v kalifornskom San Bernardine z decembra 2015.
      Okrem všeobecne známych veľkých teroristických atakov sa na zozname nachádzajú aj rôzne menšie incidenty bez obetí na životoch, ku ktorým došlo v rôznych oblastiach sveta. V súpise naproti tomu nefigurujú viaceré násilné činy väčšieho rozsahu, ktoré spáchali ľavicoví radikáli, rasisti a ďalší neislamskí extrémisti.
      "Zdá sa, že Biely dom požaduje nepretržité mediálne spravodajstvo o džihádistickom terorizme... Zrejme sa sťažuje na nedostatočné šírenie strachu z moslimov," komentoval zverejnený zoznam Eliot Higgings z investigatívnej webovej stránky Bellingcat.
      Dokument bol publikovaný niekoľko hodín po tom, ako Donald Trump v pondelok obvinil médiá z toho, že teroristickým útokom nepripisujú dôležitosť, akú si zasluhujú.
      "To, čo sa stalo v Paríži a Nice, sa deje všade po Európe. Dostalo sa to do bodu, že sa o tom ani neinformuje. A v mnohých prípadoch o tom veľmi, veľmi nečestná tlač ani nechce informovať," vyhlásil Trump.
      Hovorca Bieleho domu Sean Spicer následne spresnil, že prezident hovoril len o nedostatočnom spravodajskom pokrývaní teroristických útokov, a nie o tom, že by správy o nich v médiách úplne chýbali.


Manželka ruského opozičného politika a novinára Vladimira Kara-Murzu mladšieho, ktorého v uplynulom týždni hospitalizovali pre dosiaľ nezistené ochorenie, tvrdí, že bol otrávený.
      Kara-Murzu mladšieho, novinára a blízkeho spolupracovníka zabitého opozičného politika Borisa Nemcova, hospitalizovali minulý týždeň pre náhle ochorenie pripomínajúce záhadnú otravu, ktorú utrpel pred dvoma rokmi. Lekári zatiaľ príčinu tohto ochorenia nezistili.
      Kara-Murzova manželka Jevgenija uviedla, že lekári mu diagnostikovali "akútnu otravu neznámou látkou". Novinár a opozičný politik sa niekoľko dní nachádza v umelej kóme.
      Rodina chorého odoslala vzorky krvi do laboratória v Izraeli, aby tam určili, o aký jed ide.


Copyright © TASR 2017

Škótska herečka Michelle Gomez sa predstaví aj v pripravovanej desiatej sezóne sci-fi seriálu Doctor Who (2005), známeho aj pod názvom Pán času. Päťdesiatročná rodáčka z Glasgowa svoj návrat potvrdila vo videu zo zákulisia, ktoré zverejnili tvorcovia projektu na sociálnych sieťach a službe YouTube. "Nuž, tak ma majú späť. Tvrdo pracujem," povedala v kostýme svojej postavy Missy natierajúc modrú farbu na rekvizitu predstavujúcu časť Doktorovej lode TARDIS. "Nahadzujem podkladovú farbu. Je to veľmi pekná modrá," dodala.
Spomínaná desiata sezóna sa dostane do vysielania v apríli. Bude pritom poslednou pre aktuálneho predstaviteľa titulného hrdinu Petra Capaldiho, ktorý sa s Doktorom rozlúči na Vianoce. Po desiatej sérii s projektom skončí aj doterajší hlavný tvorca Steven Moffat, po ktorom sa tejto úlohy ujme tvorca krimi seriálu Broadchurch (2013) Chris Chibnall. Ako nová Doktorova spoločníčka sa v novej sezóne predstaví Pearl Mackie, ktorá nahradí Jennu Coleman. Tá v seriáli účinkovala v rokoch 2012 až 2015.
Hlavnou postavou seriálu Doctor Who je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír. Seriál vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela.
Michelle Gomez účinkovala napríklad vo filmoch Acid House (1998), Chromophobia (2005), The Wedding Video (2012), seriáloch Green Wing (2004 - 2007), The Book Group (2002 - 2003), Mizerná výchova (2012 - 2014). Spomínanú Missy z Doctora Who, ktorá je jedným z nepriateľov hlavnej postavy, stvárňuje od roku 2014.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.